Nagyenyeden tartotta konferenciáját az Országos Református Tanáregyesület

2011. október 04., kedd

Az ORTE alapításától kezdve a magyar református tanár közösség érdekvédelmi és szakmai szervezeteként működött. Legfontosabb alaptevékenységei az évente különböző színhelyeken megrendezett konferenciák.

A tanári civil szerveződés 109 éve (1902) alakult meg Debrecenben. Második konferenciájukat 1903-ban – akkor még a határokon belül – az enyedi kollégiumban tartották. 1903-ban Alsó-Fehér megyében már kisebbségbe szorult, de még országos többségben, erős nagyenyedi kollégiumi központtal, eleven, aktív magyar közösség fogadta őket. A szeptember 29. és október 2. között megtartott konferencia alkalmával sokan, akik most először jártak ezen a tájon, a végvári szórvány sorshelyzetével, a megmaradási küzdelemmel szembesültek.

Jelenleg a debreceni székhelyű szervezet kb. 400 hazai és mintegy 50 határon túli (erdélyi és felvidéki) taggal rendelkezik. Szerény pénzügyi keretekkel, de gazdag tevékenységgel támogatja a Kárpát-medencei tanártársadalom tájékoztatását, szellemi fejlődését. A hétvégén 31 intézményből 126 tanár érkezett Nagyenyedre, többek között Debrecen, Kunmadaras, Tiszafüred, Karcag, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Kunhegyes, Kiskunhalas, Gödöllő, Szentendre, Kecskemét, Nagykőrös, Kaposvár és Csurgó képviseletében. Erdélyből nagyváradiak, székelyudvarhelyiek és kolozsváriak jöttek.

Részletes tudósítás az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján olvasható.

Istent keresem

Lk 8,1–15

„...és néhány asszony, akiket gonosz lelkektől szabadított meg, és betegségekből gyógyított meg:” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →