Nagyvárosi élmények

2013. február 25., hétfő

Tanyákon, pusztákon, illetve kis településeken élő hátrányos helyzetű gyerekeket vittek moziba és korcsolyázni a dencsházai tanoda munkatársai.

„A tizenéves gyerekek lelke már telve van keserűséggel, kilátástalansággal, önértékelési problémákkal" – mondja Bóni Tünde, a Baranya megyei faluban működő tanoda vezetője.—„Élnek azonban az álmaik, vágyaik, a nagyváros, az utazás, a felszabadult játék és a sikerélmény után. Ezt szerettük volna megadni nekik kirándulásainkkal. Kaposváron a Pi élete című mozifilmet néztük meg, egy elgondolkodtató történetet egy gyermek és Isten kapcsolatáról. A mozi után a korcsolyázás felszabadult öröméé volt a főszerep. Nagyon jó volt látni, hogy azok a gyerekek, akik az iskolában csak döcögve képesek helyt állni, akiknek otthon nincs igazi feladatuk, sem eredményeik, milyen ügyesen és kitartóan próbálkoznak a jégen. A kicsiket és korcsolyázni nem tudókat a „ profik „ kérés nélkül kézen fogják, segítik. A hazaúton énektől hangos a busz, a gyerekek pedig azt kérdezgetik, hogy mikor jövünk újra?"

Februárban a sokszor áhított nagyvárosban, Pécsett kirándultak a gyerekek. „A Zsolnay negyedben egy érdekes kiállítás részeseivé váltunk"– folytatja Bóni Tünde. – „Fizikai kísérletek végrehajtói és szemtanúi lehettünk egyszerre. A gyerekek lelkesek, kíváncsiak voltak, és mindent meg akartak nézni. A program a planetáriumban, majd végül egy jégpályáján folytatódott. A gyerekek ismét felszabadultan, boldogan korcsolyáztak, ez nagyon sokat jelent egy hátrányos helyzetben élő kamasz életében."

A Dencsházán és környékén élő hatadoik, hetedik, nyolcadik osztályos diákok hátrányos helyzetű családokban élnek, tanulási, beilleszkedési  és szociális nehézségekkel küzdenek, szocializációjukban lemaradást mutatnak, hosszú távú életcéljaik bizonytalanok. A dencsházai tanoda igyekszik olyan motivációs közeget teremteni, amiben a gyerekek személyisége minél jobban kibontakozhat.

Református Missziói Központ

Istent keresem

Lk 9,28–36

„Ez az én fiam, akit kiválasztottam…” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink