Nincs mentség a nők elleni erőszakra

2014. december 03., szerda

A Skót Egyház Speak out! (Beszélj nyíltan!) programjában ezúttal a nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, így tiltakozva e globális probléma ellen.

A Skót Egyház Zsinatának korábbi moderátora, Lorna Hood is támogatja a kampányt (képünkön). „Nincs mentség a nők elleni erőszakra! Nincs mentség annak figyelmen kívül hagyására!" A kampány a 'NoXcuses for Violance against Women' kampányból indult ki, amelyben az Egyházak Világtanácsa (EVT) arra hívja a tagegyházakat és partnereit, hogy mondjanak mondanak nemet mindenféle kifogásra, amely a nők elleni erőszakot igazolják a világban.

„Történelmünk folyamán, férfiak és nők egyaránt találtak kifogásokat, hogy igazolják a szexuális és nemi alapú erőszakot, az öltözékükkel és viselkedésükkel vádolva a megerőszakolt lányokat, nőket. Még kulturális vagy vallási tanításokat is felhasználtak az erőszak igazolásához. Ebben a kampányban nem fogadunk el mentségeket a nap alatt. Sem vallás sem Isten nevében sem szabad elnéznünk a nemi igazságtalanságot és erőszakot." – mondta Dr. Fulata Mbano-Moyo, az EVT Nők az egyházban és társadalomban program felelőse.

„Ebben az évben azt mondjuk, hogy nincs kifogás a nők elleni erőszakra, akár nemi erőszakról, családon belüli erőszakról, párkapcsolati erőszakról, munkahelyi szexuális zaklatásról, gyermekházasságról vagy pszichológiai erőszakról van szó. – mondta Nyaradzayi Gumbonzvanda a YWCA, a Fiatal Nők Keresztyén Szövetségének főtitkára. – 1995-ben, amikor a világ Pekingben gyűlt össze, hogy megerősítsék a nők emberi jogait, nemet mondtunk a nők elleni erőszakra, és most is azt mondjuk – nincs mentség!"

A nők ellenei erőszak elutasítására felhívó kampány üzenetei a közösségi média valamennyi szinterén megosztásra kerülnek. Facebook, Twitter és Instagram megosztások hívják fel a figyelemet ebben a 16 napos időszakban. Az utolsó napon – december 10-én, az emberi Jogok Világnapján – a Skót Egyház Zsinatának jelenelgi moderátora, John Chalmers fogja összefoglalni a kampány történéseit és kiemelni annak kulcsüzenetét valamint az egyház további lehetséges lépéseiről.

A kampány november 25-én, indult és december 10-ig fog tartani. További információkat a 16 napos globális kampányról ezen az oldalon talál.

Külügyi Iroda
Sőre Virág
Források: Oikoumene.org, Churchofscotland.org

Istent keresem

2Krón 30

„...tartsanak páskát Izráel Istenének, az Úrnak a tiszteletére” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →