Önfeláldozásra lenne szükség

2010. április 29., csütörtök

altA nemzeti megújulás lehetőségének mikéntjét kereste Balog Zoltán teológus vezetésével Lánczi András filozófus és Szabó István dunamelléki püspök a Budapest-Németajkú Református Egyházközség Protestáns Fórum című programsorozatának keretében megrendezett beszélgetésen.

Szabó István szerint ma ezzel a kérdéssel kapcsolatban is szükség van reformációra, amin belül a legmesszebbre mutató tett nemzeti szimbólumaink megújítása lenne. Véleménye szerint „egy nagyon korszerű, határozott, patrióta elvű eszméltetést” kellene megvalósítani. Az egyházi vezető szerint a politikai elit cseréjére van szükség. „A kérdés az, hogy a jóra vagy a közjóra törekszünk-e” – vélekedett a dunamelléki egyházi vezető, aki szerint az ország ma ugyanott tart, ahol húsz évvel ezelőtt. A püspök elmondta, hogy a reformáció annak idején az európai elit teljes egészét megmozgatta, de az akkoriakat nem a túlélés gondolata vezérelte, hanem a megtérés. Szabó István Luther Mártonra hivatkozva hozzátette: „Csak az lehet vezető, akit Isten vezet. Vezetettség nélkül nem jelennek meg a vezetői képességek.” A püspök morális megújulást sürgetett, amihez meglátása szerint nélkülözhetetlen az önfeláldozás képessége.

Lánczi András véleménye szerint a politika az a világ, ahol állandó lehetőség van a megújulásra, amit az ember állandó megújulási képessége tesz lehetővé. A filozófus kifejtette: a megújulás változást jelent. Változtatni pedig azon kell, ami az embert szorítja. És ha ugyanazzal a problémával sokan küszködnek, akkor kezdenek azon gondolkodni az emberek, hogyan tudják azt közösen megoldani. „Az összetartozás érzése mintha teljesen elpárolgott volna” – vélekedett Lánczi András, aki szerint az a nagy kérdés, hogy miként tudjuk az összetartozás érzését megvalósítani. Véleménye szerint ebben óriási szerepük van a nemzeti szimbólumoknak és a nevelésnek. A filozófus szerint a változásnak az elitből kell kiindulnia, de országunk legnagyobb problémája az, hogy az elitje nem egységes, így „nem tudja eldönteni, mit is kellene 'önfeláldoznunk'”.

Kádár József

Istent keresem

Bír 17

„Most már tudom, hogy jót fog tenni velem az Úr, mert egy lévita lett a papom” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink