Protestáns összefogás az afrikai éhezőkért

2011. augusztus 22., hétfő

Hatvan éve nem látott aszály pusztít Kelet-Afrikában, tizenkétmillió embert fenyeget az élelmiszer- és az ivóvízhiány Etiópiában, Kenyában és Szomáliában. A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház közös gyűjtésbe kezdett, hogy az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül hozzájáruljon a nemzetközi humanitárius misszióhoz.

„Afrikában megszokott a szárazság, de a mostanira hatvan éve nem volt példa” – mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. A forróság hihetetlen veszteségeket okoz a növénytermesztésben és az állatállományban is. Eddig hatszázhúszezren menekültek el Szomáliából, ezt az országot sújtja leginkább a két éve tartó aszály. A legtöbben Etiópia területén keresnek menedéket, de az ottani lakosság is vízhiánnyal küzd. A sátortáborokban élő menekültek életét a forró nap és pusztító szél keseríti.

Az Ökumenikus Segélyszervezet augusztus harmadikán országos gyűjtést indított, hárommillió forint gyorssegéllyel járul hozzá huszonötezer ember élelmezéséhez Etiópiában. Egyik munkatársuk a helyszínen járt, az ő tapasztalataira építve új kutak fúrásával szeretnének hosszú távú megoldást találni a kelet-afrikaiak vízproblémáira. A szervezet kezdeményezéséhez a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Osztálya és a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozott, mindkét egyház gyűjtésbe kezdett gyülekezeteiben.

„Megérett az idő az összefogásra” – mondta Fabinyi Tamás evangélikus püspök, aki nemzetközi protestáns együttműködésről számolt be az éhínség kapcsán. Az Egyházak Világtanácsa levélben fordult minden tagegyházához, hogy segítsenek. A püspök szerint – ahogy a bibliai özvegyasszony két fillére is példázza – nemcsak a gazdagok előjoga az adakozás. Munkatársa, Buda Annamária arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett imáikkal is segíthetik a hívek a nélkülözőket.

„Természetes dolog számunkra, hogy csatlakozunk – jelentette ki Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke – hisz óriási szükség van a segítségre.” Az MRSZ készenléti csoportja már felvette a kapcsolatot a szomáliai szervezetekkel, s ebben nagy segítséget nyújtottak az Ökumenikus Segélyszervezet kapcsolatai. A szeretetszolgálat vezetője abban bízik, hogy az összefogás az egységes Magyar Református Egyháznak köszönhetően Kárpát-medencei méretűvé növi ki magát. 


Feke György


A Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtést indított az afrikai éhezők megsegítésére Számlaszám: CIB BANK 10702019-85008898-51100005 vagy online adományozás a www.jobbadni.hu oldalon. Kérjük a csekken, átutaláson tüntessék fel: "Életmentés Szomáliában”!

Istent keresem

Jel 21,1–8

„Íme, újjáteremtek mindent" tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →