"Csak reménykedünk, hogy lesz kivel tárgyalni"- Zán Fábián Sándor püspök az ukrajnai választásokról és a kárpátaljai nehézségekről

2010. január 16., szombat

altVasárnap Ukrajnában választások lesznek és eldől hogy Nyugat, vagy Kelet felé orientálódik az ország. Közben tovább folytatódik a magyar iskolák és a magyar nyelvű oktatás ellehetetlenítése. Nincs megoldva a lelkészek nyugdíja, és a kettős állampolgárság kérdése is aktuális, hiszen szomszédunk még nem tagja az Európai Uniónak. A tények mellett nem mehetünk el, hiszen mintegy kétszázezer magyar ember él Kárpátalján. Természetes volt, hogy a Generális Konvent elnökségi ülésének egyik kiemelt témája volt a kárpátaljai magyarság helyzete.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke az iskolákkal kapcsolatban elmondta, hogy helyzetük nagyon nehéz, az a kevés állami támogatás, amit eddig kaptak, szeptembertől nincs folyósítva, az iskolák fenntartásnak terhe az egyházkerületre, illetve jótékonysági alapítványokra szakadt. "Kifejeztük hálánkat azokért a támogatásokért, amiket kaptunk és reménységgel vagyunk afelől, hogy valamiféleképpen Ukrajnában és Magyarországon úgy változik a helyzet, hogy ezek az iskolák tovább teljesíthessék küldetésüket a kárpátaljai magyarság közösségében. Ehhez kértük a segítséget, egy közös Kárpát-medencei összefogást intézményeinkért. Elviekben mindenki támogatja, és reménységünk van afelől, hogy az ukrán oktatási törvények, szabályzatok, illetve a finanszírozási rendszer úgy változik, hogy ezek az ukrán állampolgárságú, de magyar nemzetiségű gyerekek is választhassanak iskolát, és ha iskolát választanak, a nekik járó fejkvóta szerint megkapja az intézmény a neki járó támogatásokat. Országos szinten ezek a gyerekek ott vannak a nyilvántartásokban, az érettségi bizonyítványuk kitűnő és kilencvenkilenc százalékuk továbbtanul felsőfokú intézményekben. Ez Kárpátaljára nézve igen kimagasló, és nagyban javítja a mutatókat. Mi vagyunk ott az egyetlen nemzetiség, amely ilyen intézményekkel rendelkezik. Egy olyan ország, amely még csak kacsingat az Európai Unió felé, át kell hogy gondolja azt a politikát, amellyel a nemzetiségek helyzetét nehezíti meg" - mondta a kárpátaljai püspök.

altalt

„Vasárnap lesz az elnökválasztás Ukrajnában. Mindenki két fordulós választásra számít, úgy gondolják, hogy ez az első forduló nem fontos, ezért nagyon kevés információ jutott el a pártprogramokról, ki milyen úton, módon próbálja megnyerni a választókat. Gyakorlatilag nem került erre hangsúly, látszólagos kampány van csupán, komoly tárgyalások nem folytak senkivel. Két nagy tábor között dőlhet el a választás, az oroszbarát Janukovics, és nyugat-barát Timosenko között. Nem tudjuk, hogy melyikük az, aki hajlandó lenne változtatni, mi viszont változtatásokat szeretnénk, de ezeket nem ígérte meg nekünk senki. Csak reménykedünk, hogy lesz kivel tárgyalni" - tette hozzá a püspök.

A Generális Konvent elnökségi ülésén szóba került a kettős állampolgárság ügye is. Zán Fábián Sándor úgy látja, hogy ez a kérdés még várat magára: "Volt egy reménységünk a kettős állampolgárságról, mely ma már csak az Ukrajnában élő magyarságnak fontos. Akkor úgy nézett ki, hogy van egy reménysugár, most viszont ez a reménysugár teljesen elhalványult. Csak politikai kampány volt, hírkeltés, semmi más."

"Ebben az évben Magyarországon is választások lesznek. A kettős állampolgárság kérdése attól függ, hogy ki vezeti az országot, milyen kormány áll össze. A kárpátaljai magyarság ebbe nem tud beleszólni. Azt látom, hogy ha a jelenlegi kormány marad, akkor nem érdemes hangoztatni ezt a kérdést."

A Magyar Reforátus Egyház ügyvivő testületének tanácskozásán szóba került a kárpátaljai nyugdíjas lelkészek ügye is. "Az a nyugdíj, amit az államtól kapnak, semmire sem elég" - mondta Zán Fábián Sándor püspök. "Az a gyűjtés, amit nyugdíjas lelkészeink számára indítottunk, szépen folyt az elmúlt esztendőben. Ez az alap létrejött, működik. (5,7 millió forint van a számlán - a szerk.) Itt a Generális Konvent Elnökségének ülésén megerősítettük, hogy ezt folytatnunk kell, és együtt kell továbbvinnünk. Azt, hogy mi lenne erre a végleges megoldás, nem tudjuk. Én úgy gondolom, hogy lesz ennek egy kifutási ideje, hiszen a kárpátaljai lelkészek, egy olyan fiatal nemzedék, akik majd 2030-ban, vagy azután kerülnek nyugdíjba. Addig nem sok nyugdíjasunk van, főleg azokat támogatjuk, akiknek nem volt lehetőségük normális nyugdíjalapot fizetni. Ha ez az alap azokban az időkben is működni fog, amikor nagy igénybevétel nem lesz, akkor egy nyugdíjintézeti tőke maradhat fenn. Ez az alap nem nyugdíjat, hanem nyugdíj kiegészítést jelent majd. Reménység szerint mire oda kerülünk, meglesz az a nyugdíj kiegészítés, amit a Református Egyház fizet a nyugállományban lévő lelkészeknek, mert ismerve az ukrán gyakorlatot, nagy szükség lesz rá."

Fodor Zsófia

Hallgassa meg a Zán Fábián Sándorral készült interjút!alt

Istent keresem

5Móz 30

„Válaszd hát az életet, hogy élhess te és az utódaid is!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →