"Közérdekű adatnak minősül" - Az egyházak hozzájuthatnak az szja-adatokhoz

2009. december 16., szerda


Hozzájuthatnak az egyházak azokhoz az adatokhoz, amelyek a részükre felajánlott személyi jövedelemadóra (szja) vonatkoznak. Az ombudsman szerint közérdekű adatnak minősül, ezért nyilvános az APEH kezelésében lévő, az egyes egyházak részére adójuk egy százalékáról rendelkezők száma. Így akár megyei bontásban, felekezetek szerint, a rendelkezésre jogosultak létszámával együtt is megtekinthetők ezek az adatok.


altAz adatvédelmi biztos rámutatott, hogy a megyei bontás szerinti adatszolgáltatás adatvédelmi akadályokba nem ütközik. Az adatvédelmi törvény szerint "közérdekű adat az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől" - közölte.

Mivel a kért adatok nem hozhatók összefüggésbe meghatározott természetes személlyel, ezért az adatvédelmi aggályok alaptalanok, sőt, azok közérdekű adatnak minősülnek, vagyis az APEH köteles azokról az igénylőt tájékoztatni - tette hozzá.

Jóri András emlékeztetett arra: a református zsinat lelkészi elnöke levelében fordult az adatvédelmi biztoshoz, és az iránt érdeklődött, van-e lehetőség arra, hogy az szja egy százalékának a Magyarországi Református Egyház (MRE), mint kedvezményezett részére történő rendelkezésére vonatkozó adatokat a régiónkénti bontáson túl megyei bontásban, felekezet szerint is megismerjék.

Az APEH honlapján csupán az összes egyházra vonatkoztatott régiónkénti, esetleg megyei bontású adatok szerepelnek, amelyek felekezetek szerint nem különíthetők el. Az MRE viszont az egyes megyében lévő potenciális rendelkezők létszámát is szerette volna megtudni - állapította meg az adatvédelmi biztos.

Istent keresem

Lk 20,9–19

„A kő, amelyet az építők megvetettek, az lett a sarokkő” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink