"Krisztus vándorai" - hétrészes film az amerikai magyar reformátusokról

2009. október 13., kedd

 Hétrészes filmsorozat készült az amerikai magyar reformátusokról

Bemutatták Debrecenben a Krisztus vándorai című filmet. A Debrecen Televízió hét részes filmsorozata az Amerikában élő református közösségeket mutatja be. Azokról az egyházközségekről, templomokról szól, amelyek az évek során még fennmaradtak és őrzik magyar református örökségüket. A film készítői egy hónapig forgattak a tengerentúlon. Széles Tamás és Vojtkó Ferenc ötven települést kerestek fel nyolc szövetségi államban, elsősorban a keleti parton. A Krisztus vándorai című alkotást a református egyház is támogatta. Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a filmet bemutató sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy „minden olyan alkotás, amely református sorsokat, értékeket mutat be kiemelkedően fontos a jelen és az utókor számára is.” Széles Tamás, a Debrecen TV ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a filmet még októberben a reformáció hónapjában elkezdik bemutatni a helyi televízióban, aki pedig szeretné megvásárolni a sorozatot, az megteheti a református könyvesboltokban október 19-étől.
Vojtkó Ferenc, a Debrecen TV szerkesztő-riportere kiemelte, „azt mutatjuk be, akik az idegen világban megteremtették maguknak az óhazát jelentő egyházközséget és annak templomait.”

Részlet a filmből

„1880. Magyarok százezrei indultak útnak az Új Világ, Amerika irányába a jobb élet, a boldogulás reményében. Nagy-magyarország észak-keleti megyéiből szinte teljes falvak keltek útra, hogy a jövő nemzedékeinek élhetőbb, könnyebb, szebb jövőt adjanak… És alig néhány évtized alatt megépült százhúsz magyar református templom, sok-sok iskola, parókia és más alkotás. Mert ezek a kezeikben semmit nem hozó ezrek lelkükben hordozták a csodát. Vitték az ősök szent hitét, elődjeik századokon át féltve őrzött kincsét, apáik vérrel megszentelt drága örökségét.„

Istent keresem

2Tim 3,10–17

„...mindazokat, akik kegyesen akarnak élni Krisztus Jézusban, szintén üldözni fogják” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →