Szemináriumok - csütörtök

2012. július 12., csütörtök

Bemutatkoznak a csütörtöki szemináriumok vezetői, mesélnek saját témájukról is.

9. szeminárium: Kontraszt

Gönczi Gábor: Szociális munkás, a budapesti Kontrasztkiállításon ifjúságsegítőként a tárlatot követően diákcsoportokkal vezet beszélgetéseket. A beszélgetések célja a látottak feldolgozásának segítése, a felmerülő kérdések megválaszolása, az üzenet elmélyítése. Emellett a ráckeresztúri drogterápiás otthonban terápiás munkatárs (mentor), továbbá a Mária Rádió Függőkérdések című műsorának egyik műsorvezetője.

Ráth Olivér: Jogász, a budapesti Kontrasztkiállítás kiállítás-vezetőjeként az iskolai osztályok látogatásának megszervezéséért, a munkatársak koordinálásáért felelős. Emellett játékmester, a kiállítás megtekintését közvetlenül megelőző ráhangoló játékok vezetője.

A szemináriumról: Mi az? Iskolai sportterem székekkel, rajta diákok ülnek leesett állal? A Kontrasztkiállítás felkészítő szemináriuma, amin most Ön is részt vehet.

A budapesti Kontrasztkiállítás a Református Egyház és a Rendőrség közös ifjúság- és családmentő kiállítása. A megdöbbentő és elgondolkodtató tárlat nyolc téma fény- és árnyoldalát mutatja be kíméletlenül őszintén. A prevenciós kiállításra eddig összesen több mint hatezer budapesti diák látogatott el osztályával együtt. A látogatók többsége a kiállítás megtekintését megelőzően egy, az iskolában tartott felkészítő szemináriumon vett részt drog vagy szex témakörben, ezek egyikébe nyerhet most betekintést.

 

10. szeminárium: Dráma az egyházban:

Ablonczy Áron: Másodéves budapesti teológus hallgató vagyok. Budapesten szüleim öt gyermekének legkisebb fiaként jöttem a világra. A Kispest-Rózsatéri IFI-nek egyik lelkes tagja vagyok. Lelkésznek készülök, elhívásomat Istentől három éve kaptam megtérésem után fél évvel. A szolgálatban a misszió és a fiatalokkal való munka áll hozzám közel. Pál szavaival élve: „nem szégyellem az evangéliumot" és annak se üzenetét, se átadási formáját. 22 évesként energikusan minden új kezdeményezésre nyitott és érdeklődő vagyok. Eme érdeklődés révén 8 hónapot dolgozhattam önkéntesként Anglia egy gyönyörű vidéki keresztyén konferenciaközpontjában, és vehettem részt egy 5 hetes csehországi misszión. Isten szolgálata mellett, a kertészetben lelem. Jómagam a Rózsatéri dráma csoport vezetője és a MEKDSZ színjátszókörének tagja vagyok.

A szemináriumról: Dráma-jelenet-színdarab. Mindhárom kifejezés megfelelő egy új kezdeményezésre. Magyarországon újnak mondható, ha az istentiszteletek liturgiáját pár perces jelenettel bővítik. A keresztyén rövid jelenetek világszerte alkalmasak az ige előkészítésére, elmélyítésére és maradandó vizuális úton üzenet átadására. A szemináriumon bemutatásra kerülnek forgatókönyvek, videók, valamint tapasztalatokat és tanácsokat osztunk meg. Segítséget és bátorítást szeretnénk nyújtani egy saját dráma csoport beindítására. Mindezek által és után betekintést nyerhetünk ebbe az új világba, és kipróbálhatjuk magunkat, és átgondolhatjuk, vajon így is lehet-e Isten ügyét szolgálni!?

 

11. szeminárium: Egyház médiája

Jakus Ágnes: „A kíváncsiság mestersége" – így nevezik az újságírói szakmát, amelyet magam is próbálok elsajátítani. A műhely, ahol erre lehetőség adatik, a Dunamelléki Református Egyházkerület Parókia sajtószolgálata, ahol immár másfél éve dolgozom. Munkám során az élő egyházban forgolódom, izgalmas találkozásokban lehet részem értékes közösségekkel, személyekkel és kezdeményezésekkel. A szemináriumon abban szeretnénk segíteni, hogy Ti magatok is a nyilvánosság elé tárhassátok, kik vagytok, mi történik a közösségeitekben, és a különböző témáitokkal hány és hány református médiumhoz fordulhattok. Szeretettel várom azokat, akik írtak már cikkeket a gyülekezetükről, és azokat is, akik még soha.

Teher vagy lehetőség a tájékoztatás és a véleményformálás? Hogyan mutassuk be a gyülekezeti tagoknak, a közelmúlt eseményeit, és hogyan kommunikáljunk a lakókörnyezetünk, az országos sajtó az internet nyilvánossága előtt? Milyen lehetőségeket biztosít a megjelenésre a református média a gyülekezetek számára? Hogyan írjunk beszámolót, hogyan adjunk riportot és hova küldjük írásainkat? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ az egyház médiája című szemináriumon.

Istent keresem

1Thessz 4,9–12

„...csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →