Őszi könyvcsokor

2013. október 18., péntek

Új könyvek sorával jelentkezik 2013 utolsó negyedévében a Kálvin Kiadó. A friss és a megjelenés előtt álló kiadványokat Galsi Árpád igazgató segítségével szedtük csokorba.

A Kálvin Kiadó szeptember végén családi könyvvásárt szervezett Tinnyén. Mik voltak ennek a tapasztalatai?

Örülünk, ha meghívnak minket gyülekezetekbe, hiszen fontosnak tartjuk az olvasóink közötti jelenlétet. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy ne pusztán a kiadványainkat vigyük el egy-egy alkalomra, hanem – akár a gyülekezeti nap tematikájához illeszkedő – programot is kínáljunk melléjük. A tinnyei családi napon az Egy focista naplójából című ifjúsági kisregényünk köré szerveztünk beszélgetést és dekázóbajnokságot Kármán Tiborral, a szerzővel, aki nem mellesleg futballedző  is.

Októberben vagyunk, a reformáció hónapjában. Milyen könyveket kínál a Kálvin Kiadó ehhez kapcsolódóan?

Korábban megjelent a Heidelbergi Káté új fordítása és a magyarázata is, és nem álltunk meg ennél a két kötetnél: októberre kiadtuk a hitvallás bibliai hivatkozásainak szöveggyűjteményét, és heteken belül várható Karl Barthnak a Keresztyén tanítás a Heidelbergi Káté alapján című előadássorozata, valamint a Doktorok Kollégiuma idei ülésén a dokumentumhoz kötődő előadásokat összefogó kötet is. Nem kapcsolódik közvetlenül a reformációhoz, de másik két fontos könyvünk is megjelent: az egyik egy önkéntes beteglátogatók számára készült rövid és hasznos útmutató, a másik az élettörténeti munka elméletével és gyakorlatával foglalkozó szakkönyv.

Az adventre hogyan készülnek? Milyen könyvek megjelenését várhatjuk karácsonyra?

Az ünnepre a korábbi kiadású ajándékkönyveink mellett az első karácsony történetét elmesélő új gyerekkönyvünket ajánljuk majd, valamint újra kapható lesz a Karácsony ideje című novellásgyűjteményünk is. Ezek mellett sok könyvünk van előkészületben. Egy tanulmánykötetünk a vallásközi párbeszéd protestáns kitekintéseivel foglalkozik, Szarka Miklós új könyve a lelkészházaspárok kapcsolati kríziseiről szól. Folytatódik a Református egyházi könyvtár című sorozat is: ebben Kálvin katolikus levelekhez írt magyarázata kerül sorra hamarosan.

Tavasszal zárult le a húszéves fennállását ünneplő Kálvin Kiadó tavaly kiírt szerzői pályázata. Az itt felfedezett műveket mikor olvashatjuk?

Bakó Hedvig Sarolta hazamegy című novellájával a Kálvin Kalendáriumban találkozhatnak az olvasók. A két könyv pedig még novemberben megjelenik. Szabó György építészmérnök egy keresztyén apuka feljegyzéseit adja közre nagyon izgalmas és olvasmányos formában. Tóth-Máthé Miklós író pedig a Kossuth papja című kisregénnyel jelentkezik, bemutatva Könyves Tóth Mihály lelkipásztor életén keresztül a szabadságharc utáni éveket.

Folyik az új fordítású Biblia revíziós kiadásának az előkészítése. Hol tart a folyamat?

A revízió folyamata az év elején lezárult. Most a tördelés és annak ellenőrzése folyik. Húsvétra már a gyülekezetekben és a könyvesboltokban lehet az új fordítású Biblia legújabb revíziója, ami reményeink szerint még jobban érthető és szakmailag még pontosabb szöveget jelent a korábbinál. A kiadás során figyelembe vesszük az olvasói véleményeket, így szeretnénk még könnyebben olvasható és tartósabb könyv formájában, egyre bővülő választékban kínálni az életet formáló a Szentírást.

Kiss Sándor

Gyülekezeti kiszállás

A Kálvin Kiadó örömmel vállalja gyülekezeti napokon kiadványainak népszerűsítését, sőt saját programelemek szervezésével szívesen hozzájárul a programkínálat bővítéséhez is. A kiadó a kalvin.kiado@kalvinkiado.hu címen és a (06-1) 386-8267-es telefonszámon, honlapja pedig a www.kalvinkiado.hu címen érhető el, ahol internetes áruházában lehetőség van a kiadványok megvásárlására is.

Az interjú a Reformátusok Lapjában jelent meg

Istent keresem

Lk 8,1–15

„...és néhány asszony, akiket gonosz lelkektől szabadított meg, és betegségekből gyógyított meg:” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →