Tudomány ünnepe református intézményekben

2011. november 21., hétfő

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat idei alkalmai november 3. és 30. között az egész országban megrendezésre kerülnek. A kezdeményezéshez több református intézmény is csatlakozott.

Az országgyűlés 2003-ban november 3-át, - azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását - a Magyar Tudomány ünnepévé nyilvánította. Az ünnep ünnepségsorozattá nőtt ki magát, amelynek keretében november 22-én a Debreceni Református Hittudományi szimpóziumot rendeznek. November 23-án mutatják be a Magyar Terminológia című folyóirat idei első számát a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Bölcsészettudományi Karán. Ugyancsak a KRE szervezésében november 29-én konferenciát tartanak.

A Debreceni Református Hittudomány Egyetem november 22-án a hitéleti és nem hitéleti szakos oktatók szakmai ismerkedésének jegyében rendezi meg tudományos szimpóziumát. Az oktatók különböző témákban, köztük teológiai, történelmi, kommunikációs, teremtésvédelmi témakörben tartanak előadásokat. Az alkalmon köszöntőt mond az egyetem rektora, dr. Fekete Károly.

November 23-án a KRE BTK nyelvtudományi tanszéke és a TERMIK Bibliafordítás terminológiai vonatkozásai címmel mutatja be a Magyar Terminológia című folyóirat idei első számát. A bemutató felkért hozzászólói Honti László akadémikus, Keresztes László egyetemi tanár, Fabiny Tibor az egyetem anglisztika intézetének igazgatója, Pecsuk Ottó a Magyar Bibliatársulat főtitkára valamint Pődör Dóra egyetemi docens lesznek.

Szintén a KRE BTK szervezi meg november 29-én „A Makkai-család jelentősége az erdélyi és magyarországi református egyház művelődéstörténetében” című konferenciáját, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a nagy múltú református család munkásságával, hagyatékával Makkai Sándor püspöktől kezdve Makkai László történészen át Illés Lajos zenész, kántorig bezárólag.

Debreceni Református Hittudomány Egyetem szimpóziuma
Helyszín: A Debreceni Református Kollégium Kistanácsterme, Debrecen Kálvin tér 16.
Időpont: November 23. 14 óra

Bibliafordítás terminológiai vonatkozásai folyóirat bemutató
Helyszín: KRE -BTK Budapest, 1088, Bp. Reviczky u. 4.
Időpont: November 23. 17 óra

A Makkai-család jelentősége az erdélyi és magyarországi református egyház művelődéstörténetében konferencia
Helyszín: KRE -BTK Budapest, 1088, Bp. Reviczky u. 4.
Időpont: November 29. 9 óra

Bővebben a Debreceni Református Hittudomány Egyetem szimpóziumáról

Részletek itt olvashatók a Bibliafordítás terminológiai vonatkozásai című folyóirat bemutatóról

Ide kattintva érheti el A Makkai-család jelentősége az erdélyi és magyarországi református egyház művelődéstörténetében konferencia ismertetőjét

Istent keresem

Bír 2,6–3,6

„A nép pedig az Urat szolgálta Józsué egész életében...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →