Út az életért

2010. október 15., péntek

Főként hátrányos helyzetű településeken végeztek szűrővizsgálatokat orvosok és asszisztensek az Út az életért 2 elnevezésű program keretében.

Főként hátrányos helyzetű településeken végeztek szűrővizsgálatokat szakképzett orvosok és asszisztensek az Út az életért 2 elnevezésű program keretében. A szervezést a Református Missziói Központ (RMK) végezte. A négy magyarországi egyházkerület mindegyikében jártak, összesen tizennégy településen.

„Az Út az életért 2 missziói út szűrővizsgálattal egybekötött kapcsolatépítő program, amelynek elsődleges célja az emberek testi-lelki egészségének megőrzése” – nyilatkozta korábban Magyarné Balogh Erzsébet, az RMK lelkész-igazgatója. A program keretében általános belgyógyászati vizsgálatokon vérnyomást, vércukor- és vérzsírszintet, valamint légzéskapacitást mértek az orvosok. A résztvevők tisztasági és élelmiszercsomagot kaptak ajándékba.


 

Vizsgálat Segesden

Zsúfolásig megtelt a szűk folyosó a segesdi szűrővizsgálatoknak otthont adó idősek klubja épületében. A fal mellé sorba pakolt székek majdnem mindegyikén ül valaki, türelmesen várják sorukat. A hetvenhat éves Manci néni mellé szegődöm, érdeklődöm egészségi állapotáról, s ittlétének okáról. Azt mondja, köszöni szépen, jól van, s tulajdonképpen kicsit meg is nyugtatták most az orvosok, aggódott a vérnyomása és a vércukra miatt. No meg a papa miatt – ahogy hívja hitvesét –, aki több mit tíz éve nem volt orvosnál. „Nagyon jó, hogy eljöttek ezek az orvosok, mert mi ritkán jutunk el doktorokhoz” – hálálkodik Manci néni.
„Az embert megnyugtatja ez a lehetőség” – mondja a negyvennyolc éves Sándor a szűrővizsgálatokról. Hozzáteszi: lehetne többször is efféle vizsgálat a településen, leginkább az idősek miatt, akik nehezen mozdulnak már ki. Nagyatádra kellene kórházba menniük, ami tizenhárom kilométerre van. Beszélgetnénk még tovább, de ő következik az egyik vizsgálatra. Elengedem hát, ne várakozzon tovább. Így is nagy a sor, nyolcvan embert vizsgáltak meg a nap folyamán a szakemberek.Orvosi szemmel

„Mégsem türelmetlenek az emberek” – mondja örömmel Major Tamás, a Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Telephelyének orvos-igazgatóhelyettese –, „mindenki olyan lelkesen jön: mi csupa mosolyogós és hálás arcot látunk.” Major Tamás lapunk kérdésére elmondta, alig telt el néhány óra a vizsgálatokkal, s számos betegségre fény derült. Négy segesdinél diagnosztizáltak magas vérnyomást, hármat azonnal elküldtek a háziorvosához, egy betegnél pedig azonnali gyógyszeres beavatkozást kellett alkalmazni. Találtak még szívritmuszavart, légzési betegségeket, a doktor azt mondja: „a lakosság ötven-hatvan év feletti részének egészségével nagy bajok vannak”, éppen ezért szorgalmazza, hogy minél több hasonló szűrővizsgálat jöhessen létre. „A mai nap felhívja a figyelmet arra, hogy az alapellátásban problémák vannak, és ha ezek a betegek kezeletlenül maradnának, akkor agyvérzéssel, szívinfarktussal, tüdőembóliával, különböző súlyos tünetekkel jutnának be a kórházba, mindez figyelmeztet a prevenció jelentőségére” – hangsúlyozza Major Tamás. „Számomra is meglepő, mennyire hasznos ez a misszió, ez a vizsgálat” – teszi hozzá.

A lélekkel is foglalkoztak

Mindenütt pozitívan fogadták a vizsgálatokat, bár ez nem csoda – véli Vida Szabolcs, az RMK lelkész-munkatársa, aki kiemeli: nemcsak egészségügyi szűrések történtek az egy hónap alatt, hanem az orvosok és az RMK munkatársai meghallgatták az embereket, és erre hatalmas igény volt.
A szűrővizsgálatok 14 településre jutottak el szeptember 16. és október 16. között a négy egyházkerület területének mindegyikét érintve. Az orvosok, asszisztensek a következő településekre jutottak el: Encsencs, Jánd, Békés, Zamárdi, Segesd, Barcs, Lenti, Vilmány, Olaszliszka, Ózd, Encs, Dencsháza, Kovácshida és Sárpilis.

Hegedűs Márk

Istent keresem

1Thessz 4,9–12

„...csendesen éljetek, tegyétek a magatok dolgát...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →