Válasz külföldről

2012. március 26., hétfő

A Mentőöv program, amelyet a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat közösen hozott létre, több olyan családnak is reményt adott, amelyeknek élete a devízahitel-törlesztőrészletek drasztikus emelkedése miatt hirtelen nehézzé vált. Miközben a Szeretetszolgálat a program kialakításán fáradozott, senki sem számított arra, hogy külföldön felfigyelnek az eseményekre. Johanna Meyerink mégis jelezte, hogy segíteni akar, így ez az eset újabb bizonysága lett annak, milyen különleges és személyes módokon kerülhetnek egymással kapcsolatba a világ reformátusai.

Tudjuk, hogy Ön Hollandiában él, onnan segít. Mondana még valamit személyes hátteréről?

Egy galériát vezetek, amely néhai férjem festményeinek ad otthont. 74 éves vagyok, és kifejezetten azért vásároltam meg ezt a galériát, hogy a képeket kiállíthassam. Egy amszterdami református gyülekezet tagja vagyok, de nyitottságot érzek más felekezetek felé is, hiszen tudom, hogy Jézus a Szentlélek által más egyházakban is munkálkodik.

Hogyan hallott a magyarországi Mentőöv programról, és hogyan került kapcsolatba a Szeretetszolgálattal?

Láttam egy rövid műsort az egyik holland tévécsatornán. A film egy nagyon szegény, hétgyerekes család történetét mutatta be. Behívták őket a polgármesteri hivatalba, mert az anyagi helyzetük rohamosan romlott a törlesztőrészletek emelkedésének köszönhetően. A házaspártól a helyszínen elvették a gyerekeket és gyámság alá helyezték őket, még a legkisebb, kétévest is. A családtagok távol kerültek egymástól, a gyerekek más-más otthonokban kaptak helyet. Nekem nyolc gyerekem van, és átérzem, milyen lehetett ilyen módon elveszíteni a gyerekeket. Azonnal eszembe jutott, hogy pénzt szeretnék adni nekik, hogy a családtagok megint együtt lehessenek és hogy a helyzetük javulhasson.

Ez minden, amit az Ön által segített családról tud?

Igen, de szeretnék találkozni velük személyesen is, ezért hamarosan egy rövid látogatást tervezek Magyarországra.

Vannak hasonló anyagi helyzetben lévő emberek Hollandiában is?

A holland állapotok egészen másmilyenek. Itt a családoknak nem kell ilyen jellegű kihívásokkal megküzdeniük. A szegénység nem kerül a nyilvánosság elé, de a nehézsorsúakat a kormány támogatásban részesíti.

Miután látta az említett tévéműsort a magyar családról, mi volt az első, amit tett? Hogyan próbált kapcsolatba lépni a Mentőöv munkásaival?

Telefonon megtudakoltam az elérhetőségüket, felhívtam őket és a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik munkatársához irányítottak, akinek elmondtam, hogy segíteni szeretném ezt a családot.

Volt már rá példa, hogy családokat segített?

Rendelkezem néhány jó kapcsolattal Indiában és egy évvel ezelőtt el is látogattam oda, hogy segítséget ajánljak szegény embereknek, családoknak. Valahányszor pénzt adok, mindig élek a lehetőséggel, hogy beszéljek a hitemről is. A gyermekeim felnőttek és független életet élnek. Miért tartsam hát magamnak az összes pénzemet? Pénzt adni megtiszteltetés is: nagyszerű alkalom arra, hogy Krisztus evangéliumát egészen személyes módon osszuk meg az emberekkel.

Burns Katalin

Istent keresem

Lk 8,16–25

„Hol van a ti hitetek?” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →