Ázsiai keresztények a fülöp-szigeteki helyzetről

2017. május 26., péntek

A kontinens egyházait és ökumenikus tanácsait a dinamikus keresztény tanúságtétel jegyében tömörítő Ázsiai Keresztény Konferencia (CCA) nyilatkozatban kritizálta a Fülöp-szigeteken bevezetett statáriumot.

A keresztény közösség, köztük a Református Egyházak Világközösségének (REV) számos tagegyháza, nyilatkozatban fejezte ki súlyos aggodalmát Rodrigo Duterte elnök intézkedésével és a rezsim egészével szemben.

A CCA által a Fülöp-szigeteken tapasztalható aggasztó politikai fejlemények kapcsán kiadott nyilatkozatban a szervezet főtitkára, Dr. Mathews George Chunakara felszólította Duterte elnököt, hogy szüntesse meg a Mindanao szigetén bevezetett statáriumot, amely kijárási tilalommal, ellenőrzési pontokkal és emberi jogaik egyéb korlátozásával sújtja az embereket.

A Fülöp-szigetek déli részén, az ország második legnagyobb szigetén, Mindanaon a szélsőséges iszlamisták és a kormányerők között harcok következtében vezette be Rodrigo Duterte elnök a hadijogot. Az Iszlám Állammal kapcsolatba hozott Maute csoport és Abu Sayyaf fegyveresei bevették magukat Marawi városába és felgyújtották annak egy részét, kormánycsapatokat ért támadás, amelyben három katona meghalt és tizenkét társuk megsérült. A harcok során civileket is túszul ejtettek, otthonaikat pedig lerombolták.

A főtitkár nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Duerte elnöknek a konfliktus és erőszak kiváltó okaira kell választ találnia a térségben és az ország egészében. „Meggyőződésünk, hogy a statárium kihirdetése nem oldja meg az alapvető problémákat. Béke csak úgy születhet, ha a fegyveres konfliktus kiváltó okaira adunk választ kitartó és következetes erőfeszítésekkel” – nyilatkozta Mathews George.

A CCA főtitkára hozzátette, hogy a szervezet osztja a Fülöp-szigeteki Egyházak Ökumenikus Tanácsának aggodalmát, ami szerint „az országosan kihirdetett statárium csak ledermeszti a lakosságot és hirtelen bevezetése súlyosbítja a helyzetet.” A CCA egyben elítélte a Maute terrorista csoportot, amiért az egyházi embereket és tanárokat ejt túszul, lakóházakat rombol le, illetve iskolákat, kórházakat és parókiákat foglal el.

A nyilatkozat arra is emlékeztet, hogy a Fülöp-szigeteken 1972 és 1986 között, Ferdinand Marcos elnöksége alatt már megtanulták, mit jelent a hadijog kihirdetése. A civil lakosság akkoriban is az emberi jogaikkal való kirívó visszaélés; törvénytelen letartóztatások és fogvatartások, kínzások, rejtélyes körülmények között eltűnt emberek, valamint tömeges kivégzések durva és szisztematikus rendszerével szembesült.

„Aggodalommal olvastuk Duterte elnök nyilatkozatának szerencsétlen megfogalmazását, miszerint a jelenlegi szükségállapot semmiben sem különbözne attól, amit elődje, Marcos tett, és „durva” lesz.” A 17 ország 95 tagegyházát és 16 ökumenikus tanácsát tömörítő, 55 millió keresztényt képviselő szervezet ezzel szemben a vallási közösségek közötti békés együttműködésre hív: „ezekben a kritikus időkben elengedhetetlen, hogy keresztények, muszlimok és az őslakos lumád közösség szolidaritásukat megerősítsék, közös álláspontot fogadjanak el, különösen a statárium okozta kihívásokkal és az emberi jogok súlyos megsértésével; beleértve a törvénytelen letartóztatásokat, illegális bebörtönzést, kínzást és politikai gyilkosságokat”.

Külügyi Iroda

Forrás: www.cca.org.hk

Istent keresem

2Krón 1,1–17

„Azon az éjszakán megjelent Isten Salamonnak, és ezt mondta neki: Kérj valamit, én megadom neked!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink