A megfigyelt egyház

2016. december 18., címkék: évforduló, gulág-emlékév

A Károli Gáspár Református Egyetemen az egyházak kádárkori szorongatóiról rendezett kerekasztal-beszélgetésen a kutatók nem mindenben értettek egyet, de abban egészen biztosan, hogy az adatok nem mindig mondanak el mindent. Egy személy megítélésekor mindig egy teljes életutat kell vizsgálni, motivációkat kell tisztázni, de ha van felelősség, akkor azt ki kell mondani.

A belmisszió atyja

2016. december 15., címkék: évforduló

Százötvennégy éve született idősebb Szabó Aladár, a belmisszió atyja, a Bethesda-kórház ügyének kiemelt támogatója.

A 20. század hajnalának neves egyháztörténésze

2016. december 07., címkék: évforduló

Százötven éve született Pokoly József, a 20. század hajnalának neves egyháztörténésze.

A biblianyomtatást támogató Rákóczi

2016. december 06., címkék: évforduló

Négyszáznyolc éve hunyt el Rákóczi Zsigmond, a Vizsolyi Biblia nyomtatásának elkötelezett támogatója.

Az elhurcoltak emlékezete

2016. november 24., címkék: gulág-emlékév, reformátusok lapja, évforduló

Százezrekre, köztük megannyi református testvérünkre és lelkipásztorunkra emlékezünk a szovjet lágerrendszer áldozatainak tavaly januártól jövő februárig tartó emlékévében, a szomorú események hetvenedik évfordulóján. A német megszállás alóli felemás szovjet felszabadítás hazánkban százezreknek a szovjet munkatáborokba való deportálást, az ország egészének pedig néhány éven belül a kommunista diktatúra kiépítését hozta. A korszakban Bognár Zalán történész, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója kalauzolt minket.

Megpróbáltatások az egyházellenes diktatúrákban

2016. november 24., címkék: gulág-emlékév, évforduló

„Az igazság szabadokká tesz titeket" – ezzel a címmel rendeztek gulág emlékkonferenciát Sárospatakon, a Református Teológiai Akadémia imatermében, november 18-án. A rendezvény előadói elsősorban a volt pataki diákok, lelkészek megpróbáltatásait idézték fel az egyházellenes kommunista diktatúrákban, amely kárpát-medencei kitekintéssel egészült ki.

Vértanúk nyomában

2016. október 06., címkék: évforduló, október 6., reformátusok lapja

Általában a tizenhárom aradi tábornokra és a Pesten agyonlőtt első magyar miniszterelnökre emlékezünk október 6-án, de nem árt tudnunk ilyenkor, hogy az 1848–49-es szabadságharcnak rajtuk kívül legalább százhuszonnyolc mártírja volt, százakat zártak börtönbe, ezreket hurcoltak meg és több tízezer honvédet soroztak be büntetésként a birodalmi hadseregbe. Rövid összeállításunkban a református vértanúkra emlékezünk.

Kocsmából szeretetház

2016. október 04., címkék: jubileum, budapest-pestszentimre, évforduló

Egész hónapos programsorozattal ünnepel a száz éves a pestszentimrei gyülekezet.

Kimentünk a doberdói harctérre

2016. augusztus 11., címkék: doberdó, évforduló, tábori lelkész, első világháború

Tizenkét hosszú kocsijával zakatol a 2016-os Isonzó Expressz az osztrák és a szlovén Alpok hegyláncai között, hogy közel félezer utasát az első világháború olasz frontjának legvéresebb szakaszára, az Isonzó folyó mentére, ott is a hírhedt doberdói harctér közelébe, a ma Olaszország és Szlovénia határán fekvő Görz városába (Gorizia, Nova Gorica) szállítsa. A tizenhárom órás vonatozás nem telik tétlenül, mert nemcsak a kies alpesi tájban gyönyörködhetnek a szerelvény utasai, hanem történészek és hagyományőrzők előadásait, valamint a Sebő együttesnek és Sebő Ferenc tanítványainak a muzsikáját is hallgathatják az út során.

Ötvenöt éve hunyt el Tildy Zoltán

2016. augusztus 04., címkék: tildy zoltán, évforduló

A református lelkészből lett politikus a második világháború után a Magyar Királyság utolsó miniszterelnöke, majd az 1946. február 1-én kihirdetett második Magyar Köztársaság első államfője volt.

Történelmünk kibeszéletlen része

2016. június 25., címkék: évforduló, gulág-emlékév

A holokauszthoz hasonlóan a Gulágot sem szabad relativizálni vagy elhallgatni – hangsúlyozta Kun Miklós történész június 24-én Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem tartott rendezvényen.

75 éves a Felszabadulás Temploma

2016. június 20., címkék: évforduló

1941-ben szentelték fel a Budapest-¬Pestszentlőrinc Kossuth téri Református Egyházközség templomát.

A Kálvin téri református gyülekezet évszázadai

2016. június 15., címkék: évforduló, budapest-kálvin tér

Út az első pesti református istentisztelettől a Kálvin téri templom alapkőletételéig.

A második kétszáz év hajnalán

2016. június 15., címkék: budapest-kálvin tér, évforduló

Tudományos konferenciát rendezett a Budapest-Kálvin téri Református Egyházközség a templom alapkőletételének 200. évfordulója alkalmából. A június 11-i hétvégi ünnepség hálaadó istentiszteletén Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét.

Egyházüldözők

2016. május 18., címkék: tényfeltárás, évforduló, nemzeti emlékezet bizottsága

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) honlapján közzétette azoknak a személyeknek az életpályáit, akik az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) munkatársaiként vagy államvédelmi elhárító tisztként, különböző funkcióban végrehajtották a pártállam egyházpolitikáját: ellenőrizték, felügyelték, nyomon követték, operatív eljárás alá vonták az egyházi személyeket a kommunizmus idején.

A kiváló Kálvin-kutató emlékezete

2016. május 17., címkék: nagy barna, évforduló

Százhét éve született Nagy Barna, a nemzetközi hírű Kálvin-kutató, aki a genfi reformátor tanítványainak gyorsírással lejegyzett előadásait feldolgozta, a jelenkor számára értelmezhető szöveggé tette.

A „szabadító" Michiel de Ruyter emlékezete

2016. május 03., címkék: Michiel de Ruyter, évforduló, michiel de ruyter

340 éve hunyt el Michiel de Ruyter, a magyar protestáns gályarabokat kiszabadító hős admirális.

„Kálvin kemény magyarja”

2016. április 25., címkék: tisza istván, évforduló

155 éve született gróf Tisza István. Az évforduló lehetőséget teremt arra, hogy betekintést kapjunk a Tisza család történetébe, egyben megismerjük a mártír miniszterelnök közéleti és egyházi munkásságát.

25 éves a Harmat Kiadó

2016. április 10., címkék: évforduló, harmat kiadó

Telt ház volt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában, amikor a Harmat Kiadó 25 éves megalapulását ünnepelték. A negyed évszázad alatt a kiadónak több mint 500 kötete jelent meg eddig közel három millió példányban.

Akit a háború elszakított hazájától, de Istenétől nem

2016. április 07., címkék: évforduló, reformátusok lapja, egyházi gyűjtemények

Katolikusból református, papból lelkész, szegediből amerikai, két év helyett egy élet – címszavakban így lehetne összefoglalni Vasváry Ödön református lelkész életét, aki az első világháború miatt ragadt Amerikában: bár magyarságát sosem adta fel, végül ott talált új hazát. Lelkészi munkája mellett aktív közéleti szereplő volt, precízen, szenvedélyesen dokumentálta az amerikai magyarság, valamint az amerikai magyar reformátusság életét, és gyűjtötte a Kossuth Lajos amerikai útjáról fellelhető cikkeket, fényképeket is. Gyűjteményét a szegedi Somogyi-könyvtárban őrzik, rendszerezik és bővítik, továbbá most digitalizálják, hogy minél többen tudják kutatni.


Ez történik továbbiak →Istent keresem

Mk 3,1–6

„Nyújtsd ki a kezedet!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink