Egy irányba fejlődni

2018. november 26., címkék: összefoglaló

Meghosszabbították a Bethesda Gyermekkórház és a Református Pedagógiai Intézet vezetőjének megbízását, bemutatták a készülő énekeskönyv eddig összegyűjtött énekanyagát, elfogadták azt a küldetésnyilatkozatot, ami alapján oktatási intézményeink végzik majd a munkájukat, január 1-jén pedig életbe lép az új nyugdíjtörvény – összegyűjtöttük az őszi zsinati ülésszak minden határozatát.

Megerősíteni a lelki vezetést

2018. április 22., címkék: összefoglaló, xiv. zsinati ciklus 11. ülésszak

Módosította a gazdálkodásról szóló törvényt, jóváhagyta a készülő énekeskönyv szerkezetét és határozott az idei év díjazottjairól is egyházunk legfőbb döntéshozó testülete a XIV. zsinati ciklus 11. ülésszakán. Összefoglalónk a Zsinat csütörtöki üléséről.

Kipróbálhatjuk a készülő énekeskönyvet

2017. november 27., címkék: xiv. zsinati ciklus 10. ülésszak, összefoglaló

Jóváhagyták az állammal kötött megállapodást, szabad utat engedtek a nevelőszülői hálózat bővülésének, átadták a tavasszal odaítélt kitüntetéseket, valamint bemutatták a készülő gyülekezeti énekeskönyv eddigi legbővebb próbakiadványát. Összefoglaló a november 22-23-i zsinati ülésszak eseményeiről.

Összefoglaló a Zsinat tavaszi ülésszakáról

2017. május 29., címkék: xiv. zsinati ciklus 7. ülésszak, összefoglaló

Országos lelkipásztori intézetet hoztak létre, valamint odaítélték a pedagógiai, szeretetszolgálati és a lelkészi díjakat a Zsinat május 23-i ülésén. Emellett a ciklus hetedik ülésszakán törvénymódosításokról tárgyaltak és hálát adtak jubiláló társadalmi misszióinkért.

Hitvallás és befogadás

2016. november 19., címkék: összefoglaló, xiv. zsinati ciklus 6. ülésszak

Elfogadta a Második Helvét Hitvallás megújított magyar fordítását, a fogyatékkal élők befogadásáról nyilatkozott, csatlakozott a Reformáció gyermekei kezdeményezéshez, valamint döntött a jövő évi Csillagpont helyszínéről és időpontjáról a Magyarországi Református Egyház Zsinata. Emellett örvénymódosításokat tárgyaltak, díjakat adtak át és beszámolókat hallgattak meg a testület őszi ülésszakán november 16-17-én, Budapesten.

Teljes létszámmal

2016. május 13., címkék: összefoglaló, xiv. zsinati ciklus 4. ülésszak

Választással, törvénymódosítással, beszámolókkal és díjak odaítélésével telt a Zsinat május 11-i, egynaposra sikeredett ülésszaka. Összefoglaló.

Megválasztották a zsinati tanácsost

2015. november 20., címkék: xiv. zsinati ciklus 3. ülésszak, összefoglaló

Budapesti cigány szakkollégium alapításáról döntöttek, pályázati irodát hoznak létre, változik a közegyházi intézmények és sajtóorgánumok vezetőinek választása – többek között erről is döntöttek a XIV. zsinati ciklus 3. ülésszakán. A november 18-19-i tanácskozáson díjakat adtak át, méltatták a börtönlelkészi szolgálatot, s téma volt a hittanoktatás helyzete, valamint a múltfeltárás folyamata is. Összefoglaló.

Díjátadások és törvények

2013. november 16., címkék: péntek, xiii. zsinati ciklus 13. ülés, összefoglaló

Ezzel a két szóval lehet summázni a Zsinat őszi ülésszakának második napját. November 15-én az MRE által alapított díjakat adták át a Zsinat Székházban, valamint 5 évre meghosszabbították tisztségében Velkey Györgyöt, az MRE-Betehesda-kórház igazgatóját. A testület döntött az egyházi bíráskodásról szóló törvény új koncepciójáról és megszavazta a választási törvény módosításait is.

Egy nehéz nap krónikája

2013. november 15., címkék: ejb, összefoglaló, xiii. zsinati ciklus 13. ülés

Majd tizenkét órásra nyúlt a Magyarországi Református Egyház Zsinata XIII. zsinati ciklusának első ülésnapja november 14-én. A testület egyebek mellett elfogadta az új gazdálkodási törvényt, változtatott a választási törvényen és új zsinati tagot is választott. A megnyitóbeszédben szerepelt a Budapest-Szabadság téri gyülekezet Hazatérés Templomában zajlott szoboravatás.

Árvízi segítségnyújtás - ez történt

2013. június 06., címkék: összefoglaló, árvíz, szeretetszolgálat (mrsz)

Bár a védekezés neheze lezajlott, még nincs vége a rekordméretű árvíznek. A Szeretetszolgálat felméri, hogy az árhullám levonulásával hol van még szükség segítségre. A védekezés folyamata alatt folyamatosan frissítettük cikkünket, most elolvashatja minden árvízi hírünket egy helyen.

Díjak és beszámolók napja

2012. november 16., címkék: múltfeltárás, zsinat, xiii. zsinati ciklus 11. ülés, ökogyülekezeti tanács, református cigánymissziós tanács, énekeskönyvi bizottság (zsinat), összefoglaló

Átadták a zsinati alapítású díjakat és számos beszámolót hallgattak meg a bizottságokban folyó munkáról a XIII. zsinati ciklus 11. ülésének utolsó, pénteki napján.

Történelmi pillanat

2012. november 16., címkék: összefoglaló, csütörtök, ejb, zsinat

Része lett egyházunknak a koreai gyülekezet, készül a Jövőkép-bizottság cselekvési terve. Az MRE Zsinata november 15-én elfogadta a Heidelbergi Káté új fordítású szövegét, hozzájárult a Kárpát-medencei közös Zsinat összehívásához valamint foglalkozott a lelkészek válásával is az ülésszak második napján.

Átgondolt törvényalkotás kell

2012. november 15., címkék: szerda, összefoglaló, zsinat

A Zsinat elé került témák sokasága miatt ezúttal három naposra hirdették meg a tanácskozást. Szerda délután a különböző egyházi törvénymódosítások voltak napirenden, de az első napon tett esküt Kádár Ferenc, a Zsinati Bíróság új tagja is.

Káté-fordítás, június 4., elmélyülő egység

2012. június 20., címkék: magyar református egyház, generális konvent, összefoglaló

Az idén négyszázéves dunántúli egyházkerület adott otthont a Generális Konvent plenáris ülésének június 19-20-án. A szombathelyi tanácskozáson a Kárpát-medencei egy egység működtetésének teendői mellett nagyobb horderejű témák is szerepeltek. Körmenden pedig istentisztelettel ünnepelték a dunántúli évfordulót. Összefoglaló.

Zárójel nélkül

2012. május 24., címkék: összefoglaló, xiii. zsinati ciklus 10. ülés

Napirend előtti felszólalások, termékeny vita a lelkészek jogállásáról és döntés a Heidebergi Káté szövegéről. Zárójel nélkül marad a nyolcvanadik kérdés-felelet vitatott mondata. Így lehet röviden összefoglalni azt, mi történt a XIII. zsinat 10. ülésének csütörtöki napján.

Húrok és hangerő

2012. május 21., címkék: 2012, református zenei fesztivál, összefoglaló

„Jó volt magyarnak lenni, jó volt reformátusnak lenni" – mondta Böszörményi Gergely a IX. Református Zenei Fesztiválról. Varga János Projekt, Kelemen Kvartett, After Crying. Összefoglalónk az utolsó nap zenei programjairól.

A zene egységet teremt

2012. május 19., címkék: református zenei fesztivál, 2012, összefoglaló

Szeretethíd, fülbe mászó katonazene, hömpölygő fáklyásmenet – a kilencedik Református Zenei Fesztivál első napjának összefoglalója.

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink