Összeért a történelem két szála

2016. február 15., címkék: évforduló, gályarabok

Hollandia budapesti nagykövetsége a soros EU-elnökség kísérőprogramjaként február 12-én a Millenárison, az Európa Pontban vetítette Roel Reiné rendező Michiel de Ruyter admirálisról szóló filmjét. Ki is volt ő és miért fontos nekünk, magyaroknak? Mint az a 2015-ös nagyjátékfilmből kiderült, ő volt az, akit tizenegy éves kisfiúként kiküldtek a tengerre, mert a vlissingeni templomtoronyból túl sokat nézte a végtelen vizet. Ő volt az, aki egy kalóztámadás során vajjal kente fel hajója fedélzetét, hogy harcképtelenné tegye ellenfeleit. És ő volt az, aki 1676. február 11-én Nápoly partjainál kiszabadította azt a majd harminc magyar protestáns prédikátort, akiket hitük miatt az ellenreformáció idején gályarabságra ítéltek. Az esti filmvetítés legmeghatóbb pillanata az volt, amikor a címszereplő leszármazottja, Frits de Ruyter és Szodói Balogh András kiszabadított gályarab leszármazottja, Réthy Ágnes találkoztak egymással.

A gályarab-prédikátorok kiszabadulása

2013. február 11., címkék: évforduló, gályarabok, ruyter admirális

337 éve történt, hogy Michiel de Ruyter admirálisnak sikerült kiszabadítania a magyar protestáns prédikátorokat rabságukból.

Gályarabok emlékoszlopa Debrecenben

2012. szeptember 21., címkék: gályarabok, ryter admirális, debrecen, évforduló

Magyarföldön, a gályarabokra emlékezve Debrecenben a Nagytemplom mögötti téren 1895-ben szpembter 21-én emeltek elsőként köztéri emlékművet.

A zsinati székház gályarab-emléktáblája

2012. május 06., címkék: megemlékezés, gályarabok, zsinati hivatal

Hetvenhat éve, 1936. május 6-án a központi Kálvin-ünnepség keretében avatták fel a zsinati székházban a gályarabok emléktábláját.

Michiel de Ruyter emlékezete

2012. március 25., címkék: hollandia, történelem, megemlékezés, ruyters, gályarabok, Történelem

405 éve, 1607. március 24-én, Vlissingenben született a magyar protestáns gályarabokat kiszabadító hős admirális. A reformátusok évszázadok óta tisztelettel emlékeznek a holland tengerészre.

Istent keresem

Jel 22,8–21

„Jöjj! Aki csak hallja, az is mondja: Jöjj! Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen!” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →