Séta a világosság nevében

2016. április 18., címkék: in memoriam, bogárdi szabó istván, holokauszt, In memoriam

Most először szólaltak fel közösen a történelmi keresztyén egyházak vezetői a holokauszt magyarországi áldozataira emlékező és mindenféle kirekesztés ellen küzdő Élet menete budapesti rendezvényén.

A remény ideje

2016. április 16., címkék: in memoriam, bogárdi szabó istván, holokauszt, In memoriam

Eltemették a valószínűleg a második világháború idején Budapesten kivégzett, néhány éve pedig a Margit hídnál talált emberi maradványokat. A protestáns egyházakat Bogárdi Szabó István képviselte a Kozma utcai temetőben az április 15-i búcsúztatón.

Fájó mosoly

2016. január 28., címkék: holokauszt, évforduló

Több mint százan, köztük kormánytagok, történelmi egyházak képviselői emlékeztek a második világháborúban elhurcolt, meggyilkolt zsidókra a Cipők a Duna-parton című emlékműnél január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Emlékhelyet avattak

2015. május 31., címkék: XX. századi Taigetosz, holokauszt

Ünnepélyes emlékhelyátadóval zárult május 29-én a debreceni Nagytemplom mögötti Kávézónál az a több mint egy éves projektidőszak, amelynek keretében a debreceni Immánuel Otthon és Iskola a holokauszt során elhunyt fogyatékos emberekre hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva a ma közöttünk élő fogyatékos emberek valódi társadalmi el-és befogadásának fontosságát. Az emlékhely a mindennapjaink terébe ágyazva emlékeztet mindnyájunkat arra, hogy minden élet érték.

Pozitív gondolatok a zsidó-keresztény együttélésben

2014. június 12., címkék: holokauszt, károli egyetem, kre, újpest

„Gyűlöletet sohasem fékezhetünk meg gyűlölettel, a haragot győzze le a szeretet" – hangzott el hívő zsidó és keresztény előadók konferenciáján, melyet a Károli Egyetem és a Barankovics Izraelita Műhely szervezett június 12-én az újpesti Városházán.

Emlékezés−Megbékélés−Megújulás

2014. május 07., címkék: holokauszt emlékév, holokauszt, meöt

A közéletet mélyen megosztja az emlékezet-kultúra és az emlékezet-politika gyakorlata, ezért a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa konferenciát szervezett, melynek egyik célkitűzése volt a zsidó-keresztyén hagyomány és a teológiai örökség szempontjainak megjelenítése az emlékezés számára.

Csak az hal meg, akit elfelednek

2014. április 29., címkék: károli egyetem, holokauszt emlékév, holokauszt

„A holokauszt valójában lázadás Isten ellen, hiszen Isten adta a lelkiismeretet az embernek" – hangzott el hívő zsidó és keresztény előadók konferenciáján, melyet a Károli Egyetem és a Barankovics Izraelita Műhely szervezett április 29-én a zsinati székházban.

A holokauszt kezdete

2014. március 20., címkék: holokauszt, holokauszt emlékév

Keresztény egyházak vezetői, politikusok is részt vettek a magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából meghirdetett Mazsihisz-rendezvénysorozat nyitó eseményén.

Református-zsidó közös múlt

2014. március 13., címkék: holokauszt, csenger, jad vasem

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a napokban ünnepséggel fogadta a Csengeri Református Egyházközség küldöttségét, mely egyedülálló anyaggal járult hozzá az intézmény gyűjteményéhez és a csengeri református-zsidó közös múlt feldolgozásához.

Ma is élő gondolatok vezettek el a krematóriumokhoz

2014. február 27., címkék: mrsz, holokauszt, fogyatékosság

Fogyatékosság és holokauszt – XX. századi Taigetosz címmel rendeztek konferenciát február 21-én Budapesten. Az eseményen többek között szó esett arról, hogy azok a megkülönböztetések, melyek a náci Németországban és az általa megszállt területeken félmillió ember kényszersterilizációjához és több százezer fogyatékos ember meggyilkolásához vezettek, ma is benne élnek társadalmunkban.

Aki az életet választotta

2013. április 17., címkék: szabó istván, holokauszt, terror háza

A holokauszt idején embereket mentő Éliás József református lelkészre emlékeztek április 16-án a Holokauszt-emléknapján a Terror Háza Múzeumnál. Az egyik előadó, Szabó István református püspök volt.

Emléktábla az áldozatoknak és az embermentőknek

2012. december 12., címkék: jane haining, raoul wallenberg, holokauszt

Emléktáblát állított a Külügyminisztérium a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek az Erzsébet híd pesti hídfőjének északi oldalán, közel a Duna-parthoz.

Lehet nemet mondani

2012. május 16., címkék: bogárdi szabó istván, holokauszt, zsidóság

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke is beszélt a Lehet nemet mondani című keddi budapesti konferencián, mely az embermentők előtt tisztelgett.

Istent keresem

Jel 21,1–8

„Íme, újjáteremtek mindent" tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →