A dolgok mélyén

2019. január 22., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap tartott szatmárcsekei ünnepségen. A Kölcsey Társaság által 1995-ben alapított irodalmi elismerés mellett kiosztották a Kölcsey-emlékérmét is, amelyet Gróh Gáspár irodalomtörténész vett át Bölcskei Gusztávtól, a társaság tavaly megválasztott új elnökétől.

„Az ember mindig felismeri az értéket”

2019. január 22., címkék: magyar kultúra napja

Mit tanítanak nekünk a himnuszok? Hogyan kapcsolódik keresztyén örökségünk magyar kultúránkhoz? Csüggedésre vagy reménységre van-e ma okunk, ha a gyökereiket elhagyó fiatalokra tekintünk? Himnuszokról, lánglelkű generációkról és a sejtjeinkben hordott kulturális örökségről beszélgettünk Papp Anette egyházzenésszel, a budapesti teológia himnológia tanszékének vezetőjével a magyar kultúra napja kapcsán.

Szörényi Levente kapta a Kölcsey-emlékplakettet

2018. január 22., címkék: magyar kultúra napja, szörényi levente, szatmárcseke

Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át a szatmárcsekei református templomban vasárnap.

„Aranykapu ragyogása ellátszik a sírig”

2018. január 22., címkék: magyar kultúra napja, áprily lajos, baár-madas

„Ő nem félt, ám hite és humanista világlátása egyszerűen lehetetlenné tette, hogy végrehajtsa a zsidótörvényeket, így nyugdíjazását kérte” – a magyar kultúra napja alkalmából Áprily Lajos református költőre, az egykori Baár-Madas Leánynevelő Intézet igazgatójára emlékezünk.

Kósa Ferenc kapta a Kölcsey-emlékplakettet

2017. január 22., címkék: magyar kultúra napja

Ökumenikus istentiszteletet és megemlékezést tartottak január 22-én Szatmárcsekén. A Kölcsey-emlékplakettet idén a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező vehette át a Magyar Kultúra Napján.

„Tanulás nélkül nem megy!”

2016. január 28., címkék: magyar kultúra napja, ifi

Rendhagyó irodalom órát tartottak a magyar kultúra napja alkalmából a Miskolc-Selyemréti Református Két Tanítási Nyelvű Iskolában. Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze saját pályafutásáról, hivatásáról és a cigány kultúráról mesélt az intézmény diákjainak.

„Szükséges, hogy vers irassék…”

2016. január 19., címkék: szatmárcseke, fekete károly, Fekete Károly, ágh istván, magyar kultúra napja

József Attilát idézte beszédében Ágh István költő, aki január 17-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szatmárcsekén rendezett ökumenikus ünnepségen vehette át a Kölcsey Társaság elismerését.

A legigazibb fény

2015. január 19., címkék: szatmárcseke, bölcskei gusztáv, magyar kultúra napja

Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kapta meg a Kölcsey Társaság díját a magyar kultúra napja alkalmából tartott szatmárcsekei ökumenikus hálaadó alkalmon.

Műveld a csodát, ne magyarázd!

2014. január 20., címkék: szatmárcseke, bossák nándor, magyar kultúra napja, bölcskei gusztáv

Nagy László szavaival kezdte beszédét Vári Fábián László a Kölcsey Társaság idei díjazottja Szatmárcsekén, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ökumenikus istentiszteleten, január 19-én, vasárnap.

Szabálytalan keresztyén

2013. január 25., címkék: évforduló, szabó magda, magyar kultúra napja

Gondolták volna, hogy Szabó Magda, aki a protestáns nevelés keménységéről írt, hálával gondolt vissza a református Dóczy Gimnáziumban eltöltött évekre? A már nemzetközi hírű szerzőként tiszántúli főgondnoknak megválasztott írónő soha nem feledkezett meg gyökereiről. Debrecenhez fűződő szeretete és reformátussága nem vitatható, számára mindig meghatározó maradt.

Ökumenikus istentisztelet a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2013. január 22., címkék: bölcskei gusztáv, ökumenikus istentisztelet, magyar kultúra napja, szatmárcseke

Szatmárcsekén, azon a településen, ahol 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt tartottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából istentiszteletet. Igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor katolikus püspök hirdetett.

A Magyar Kultúra Napja Szatmácsekén

2012. január 23., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja

A hagyományoknak megfelelően idén is megünnepelték a Magyar Kultúra Napját Szatmárcsekén, ahol Kölcsey Ferenc élete végéig több mint húsz esztendőt töltött, és ahol 1823. január 22-én megírta a Himnuszt. A megemlékezést a helyi református templomban tartották, amely után az ünneplők a falu temetőjében megkoszorúzták a költő síremlékét.

Apáczai Csere János-díjat kapott Nagy Pál

2012. január 23., címkék: magyar kultúra napja, nagy pál, kitüntetés

Nagy Pált, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium tanárát, a Szent István Egyetem történészét a Magyar Kultúra Napja alkalmából Apáczai Csere János Díjjal jutalmazták.

Hűvösvölgyi Ildikó estje a Magyar Kultúra Napján Debrecenben

2012. január 17., címkék: megemlékezés, magyar kultúra napja

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 20-án Hűvösvölgyi Ildikó színésznő előadóestjét nézhetik meg pénteken este hat órától a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

A Himnuszhoz sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet

2011. január 21., címkék: magyar kultúra napja, Háttér

Vannak, akik túlzottan szomorúnak, és elavultnak vélik, ám abban mindenki egyetért, hogy Európában, és a világon is egyedülálló a magyar himnusz, amely nem véletlenül kapta a nemzeti imádság jelzőt. 188 éve ezen a napon, január 22-én írta le Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét szatmárcsekei magányában. Következő összeállításunkban megpróbáljuk bemutatni, milyen utat járt be Kölcsey Ferenc műve, míg végül Magyarország hivatalos himnuszává nyilvánították.

„Isten áld meg a' Magyart"

2011. január 17., címkék: szatmárcseke, Ökumené, magyar kultúra napja, ökumené, bölcskei gusztáv

Ökumenikus istentiszteleten hirdetett igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor római katolikus püspök a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Kölcsey örökösei vagyunk - élő közvetítés Szatmárcsekéről

2011. január 14., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja, Ökumené, kölcsey ferenc, ökumené

A magyar kultúra napja alkalmából vasánap tizenegy órától ökumenikus istentiszteleletet tartanak Szatmárcsekén, a Himnusz költőjének sírhelyénél. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be leghíresebb költeményét.

"A por siet a kő ráér" – Megváltó címmel kiállítás nyílt Debrecenben

2010. január 22., címkék: kiállítás, debreceni református kollégium, magyar kultúra napja, Háttér, bölcskei gusztáv

Megváltó címmel kiállítás nyílt a Magyar Kultúra Napján Debrecenben, a Református Kollégiumban. A tárlat megnyitóján, pénteken délután Bölcskei Gusztáv református püspök arról beszélt, hogy a magyar kultúrának szüksége van arra, hogy a Debreceni Református Kollégium méltó környezet legyen az értékek megmutatására. Ehhez kapcsolódóan a püspök elmondta, hogy a Kollégium kincsei veszélyben vannak, ugyanis beázik a Nagykönyvtár és az épületnek statikai problémái is vannak.

Szánd meg, Isten, a magyart... – 187 éves a Himnusz

2010. január 22., címkék: himnusz, Háttér, kölcsey ferenc, magyar kultúra napja


Ma 187 esztendeje, 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, 1989 óta ünnepeljük ezen a napon a Magyar Kultúra Napját. A később a magyar nemzet Himnuszává emelt művét szatmárcsekei magányában írta a poéta. A nemzeti imádság megzenésítését Erkel Ferenc 1844-ben készítette el, ezt Kölcsey azonban sosem hallhatta. Az évfordulón Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Spannraft Marcellina nyelvész, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Karikó-Tóth Tibor, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója és Hajduk Zsófia, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója beszélt arról honlapunknak, hogy mit jelent számára a Himnusz.

"A magyart egyre többen fújják hamisan" - a Magyar Kultúra Napja Szatmárcsekén

2010. január 17., címkék: Hírek, kölcsey ferenc, himnusz, kocsis fülöp, szatmárcseke, sólyom lászló, magyar kultúra napja

Ökumenikus istentiszteleten hirdetett igét Bölcskei Gusztáv református püspök és Kocsis Fülöp görög katolikus püspök a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 17-én Szatmárcsekén a református templomban. Az esemény díszvendége Sólyom László köztársasági elnök volt. A Magyar Kultúra Napjáról Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező emlékezett meg, aki ezen az alkalmon a Kölcsey Társaság emlékplakettjét is átvehette.

Istent keresem

2Tim 1,1–7

„Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →