Csillag és kereszt

2012. augusztus 17., címkék: szentkirály, szent istván, reformátusok lapja, augusztus 20.

A Bakony erdei között, a Veszprémet Győrrel összekötő út mellett megbújó Szentkirály település – ahogy általában hasonló nevű társai is szerte a Kárpát-medencében – egy Szent István király tiszteletére szentelt templomról kaphatta a nevét. A falucska szájhagyománya szerint ennek a templomnak az egyik fala áll még ma is a református parókia kertjében, amit a helyiek az elmúlt századokban féltve őriztek nemzedékről nemzedékre. Annak jártunk utána, miként ápolják ezen a reformátusok által is lakott dunántúli településen első királyunk emlékét.

„Isten áldja meg ezt a kenyeret…”– Ünnepi ökumenikus istentisztelet volt Budapesten

2010. augusztus 19., címkék: szent istván, Háttér, ökumenikus istentisztelet, bölcskei gusztáv

„Első királyunk tisztában volt vele, hogy tudatos döntése, amellyel a magyarságot integrálta az európai keresztyén népek közösségébe, következményekkel jár. Ezek a következmények jelentek meg az általa hozott törvényekben, a beilleszkedést és a megmaradást segítő döntésekben, egy nemzet közösségtudatának megszilárdításában” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv református püspök az augusztus 20-i állami ünnep előestéjén tartott ökumenikus istentiszteleten.

Augusztus 19: Magyarország napja Kaliforniában

2009. szeptember 02., címkék: Nagyvilág, szent istván, amerikai egyesült államok

(Sacramento) - Augusztus 20-án a kaliforniai szenátus sacramentói ünnepi ülésén augusztus 19-ét, az 1989-es páneurópai piknik emlékére Magyarország napjává nyilvánította.

A reformátusok gyülekezeti napon emlékeztek

2009. augusztus 17., címkék: szent istván, kálvin emlékév, kálvin jános, Gyülekezeti hírek, földes

Földes - A közelgő államalapító Szent István ünnepére, és Kálvin János születésének 500. évfordulójára gyülekezeti napon emlékezett szombaton délután Földes református közössége.

Istent keresem

Lk 8,16–25

„Hol van a ti hitetek?” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →