Hírek – Egység

Küldetés teljesítve

2018. április 23., címkék: erdélyi géza, interjú, kitüntetés

Sokoldalú közösségépítő szolgálatáért nemrég Magyar Örökség-díjban részesült Erdélyi Géza, pár hónappal korábban pedig megkapta a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház legmagasabb kitüntetését, a Pálóczi Czinke István-díjat. A nyugalmazott felvidéki püspökkel – aki a napokban töltötte be nyolcvanegyedik életévét – ötven éves lelkipásztori szolgálatára is visszatekintve közölt két beszélgetést a reformata.sk honlap. A két interjú szerkesztett változatát olvashatják.

„Több lehetne, mint névleges jogalap”

2018. április 12., címkék: minority safe pack

Szerbiában körülbelül 300 000 magyar él, akiknek úgy is segítséget jelent a Minority SafePack eddigi sikere, hogy országuk még nem az Európai Unió tagállama. A magyar kisebbségekről szóló sorozatunk utolsó részében a Vajdaságban élők ellentmondásos helyzetéről beszélgettünk Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkipásztorral.

„Próbáljuk közösen megoldani a gondokat”

2018. április 12., címkék: generális konvent elnöksége (gke)

A Minority SafePack kezdeményezésről, a kárpátaljai magyarságot sújtó ukrán nacionalizmusról, valamint a hazai és külhoni református óvodák építéséről is szó volt a Generális Konvent elnökségének kétnapos budapesti ülésén. A tanácskozás után kérésünkre Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke foglalta össze a főbb napirendi pontokat.

Köszönjük az aláírásokat!

2018. április 11., címkék: körlevél, generális konvent elnöksége (gke), minority safepack

Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésben résztvevők támogatásáért a Generális Konvent elnöksége, a Kárpát-medencei református püspökök és főgondnokok testülete.

Kálvin János térré alakul a Farkas utcai templom környéke Kolozsváron

2018. április 01., címkék: erdélyi egyházkerület

Egyhangúlag döntött nagycsütörtöki ülésén a kolozsvári önkormányzat arról, hogy elfogadja Gergely Balázs tanácsos javaslatát, miszerint a Farkas utcai templom és a Kolozsvári Református Kollégium előtti tér Kálvin János nevét viselje.

Nagyobb biztonságot adna a törvény

2018. március 30., címkék: muravidék, szlovéniai reformátusok, bódis tamás

A jogbiztonság hosszú távú fenntartása miatt lenne fontos, hogy megszülessen a nemzeti kisebbségeket védő uniós törvény, hogy a megszerezett jogok később se csorbulhassanak majd – mondja Bódis Tamás, a szlovéniai magyar reformátusok lelkipásztora, ahol szintén összegyűlt már a szükséges aláírás a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezéshez.

Burgenland avagy Őrvidék: a legkisebb kisebbség

2018. március 28., címkék: őrvidék, burgenland

Ötezer magyar él az osztrák-magyar határ nyugati oldalán, Őrvidéken. Támogatásuk kevesebb, lehetőségeik kisebbek, mint máshol a Kárpát-medencében. Éppen ezért tartja fontosnak Kelemen László, a Magyar Média és Információs Központ (UMIZ) intézményvezetője, hogy csatlakozzanak a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezéshez. Ausztriából még több mint ötezer aláírás kellene, hogy összejöjjön április 3-ig.

Életünk Isten ítélete alatt áll, de Isten kegyelmében bízik

2018. március 25., címkék: interjú, géresi róbert

„Az egész felvidéki magyar református közösséget tüntették ki, hisz közösségünk a felvidéki magyar jelenlét meghatározó tényezője” – véli Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese, aki március 15-én Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget segíti az MRSZ

2018. március 22., címkék: Kárpátalja, támogatás, kárpátalja, szeretetszolgálat (mrsz)

2500 euró támogatást adott át kedden Budapesten Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója Brenzovics Lászlónak, a szövetség elnökének. A KMKSZ ungvári székháza február 27-én pokolgépes támadás következtében égett ki.

„Össze kell, hogy jöjjön!”

2018. március 22., címkék: felvidéki reformátusok, minority safe pack

Felvidéken már hatvanezer ember – ötször többen, mint a Szlovákiából szükséges – írta alá a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezést. György András somorjai református lelkész azt mondja, a közhangulat szkeptikus e témában, de a belpolitikai válság miatt adtak egy esélyt a kezdeményezésnek. Az Európai Parlamenttől azt kérik, ha majd írják a törvényt, teremtsenek olyan jogi környezetet az Európai Unióban, amely nemcsak a túlélést engedi, hanem fejlődésre és gyarapodásra is lehetőséget ad.

Ez történik továbbiak →


Istent keresem

2Kor 12,11–21

„...nem azt keresem, ami a tietek, hanem titeket magatokat kereslek” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink