Hírek

Biblia és tudomány kerekasztal-beszélgetések

Kép: Biblia és tudomány kerekasztal-beszélgetések

Evolúció – Orvosi etika – Csodák. Aktuális kérdések a hit, a kutatás és a Z generáció szempontjából.

A bibliai integráció a természettudományos oktatásban

Kép: A bibliai integráció a természettudományos oktatásban

Kövessék élőben pénteken a Református Tananyagfejlesztő Csoport országos konferenciáját, amelynek témája idén a természettudományos oktatás!

A legfontosabb, hogy meglátszik-e rajtunk a szeretet

Kép: A legfontosabb, hogy meglátszik-e rajtunk a szeretet

A Református Tananyagfejlesztő Csoport Iskolatúra rendezvénysorozatának második állomása a göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola. Október 10-én egész napos rendezvényre várják a református iskolák fenntartóit, igazgatóit és pedagógusait. Az iskola igazgatója, Beidek Endre válaszolt kérdéseinkre.

„Koli és foci” – olvasópályázat református iskolások számára

Kép: „Koli és foci” – olvasópályázat református iskolások számára

A Református Tananyagfejlesztő Csoport olvasópályázatot hirdet a református iskolák 5-6. osztályos tanulói számára.

Kihívásként látni a problémákat

A Református Tananyagfejlesztő Csoport Iskolatúra rendezvénysorozatának első állomása a lovasberényi Reményik Sándor Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda. Szeptember 28-án egész napos rendezvényre várják a református iskolák fenntartóit, igazgatóit és pedagógusait. Az iskola igazgatója, Vuityné Sárándi Klára válaszolt kérdéseinkre.

Komplex tanulásszervezési formák – pályázati felhívás református oktatási intézmények számára

Kép: Komplex tanulásszervezési formák – pályázati felhívás református oktatási intézmények számára

A Református Tananyagfejlesztő Csoport pályázatára szeptember 21-ig lehet jelentkezni.

Ősszel folytatódik a tananyagfejlesztés

Szakmai tapasztalatcserére hívják a református pedagógusokat ősszel: a Református Tananyagfejlesztő Csoport több konferenciát is szervez a következő tanévben, a jó gyakorlatok mellett bemutatják a készülő tananyagtárat is. 2018. őszi-téli programajánló.

Reformáció 500+

A református oktatási stratégia és tananyagfejlesztés kérdéseivel is foglalkozik a Magyar Református Nevelés című folyóirat idei első száma.

Művészetpedagógiai konferenciát szervezünk

Mi a művészet az alfa generáció számára, azaz mit, hogyan adhat át az X, Y, Z nemzedék a XXI. század szülötteinek? Erről szól a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium, valamint a Református Tananyagfejlesztő Csoport közösművészetpedagógiai konferenciája.

Innováció az iskoláinkban

Ezúttal a református iskolák innovációs tevékenységéről készített részletes elemzést egyházunk tananyagfejlesztő csoportja.

Tartalomfejlesztés holland református módra

A hollandiai Goudában működik az ország legnagyobb református tanítóképző főiskolája a Driestar Educatief, amely több évtizedes jó kapcsolatot ápol számos magyar iskolával, kiemelten a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karával, ahonnan Erasmus pályázat keretében több hallgató vett már részt a Driestar nemzetközi programjában. Jellemzője az intézménynek, hogy nemcsak a tanítóképzésre fókuszálnak, pedagógiai intézeti és szakszolgálati feladatokat is ellátnak: továbbképzéseket szerveznek, szaktanácsadói rendszert működtetnek, tananyagokat és segédanyagokat fejlesztenek a református iskoláik számára.

Református tananyagfejlesztés

 

 

A projekt bemutatása

A Magyarországi Református Egyház keretén belül 2017. április elején alakult meg a Református Tananyagfejlesztő Csoport azzal a céllal, hogy a református iskolák számára szakmailag magas színvonalú, a keresztyén nevelést támogató tananyagok jöjjenek létre. 

 

A helyzetelemzést és koncepcióalkotást követően tantárgyi munkacsoportok határozzák meg a fejlesztendőtartalmak körét.A javaslatok alapján a papíralapú és a digitális tartalomfejlesztés során tantárgyi és komplex tananyagelemek készülnek. Ezzel párhuzamosan az új Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő református kerettantervet is fejlesztünk, amelyhez kapcsolódóan a projekt második felében tankönyvek és segédanyagok készülnek.

 

Az EGYH-KCP-16-P-0127 számú projekt Magyarország Kormánya 1813/2016 (XII. 20.) határozata alapján 1 milliárd forint támogatást kapott a fenti célok megvalósítására. A Támogatási okiratot az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint Támogató nevében, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő mint Lebonyolító kötötte a Magyarországi Református Egyházzal.

 


Elérhetőségek:

Magyarországi Református Egyház
Református Tananyagfejlesztő Csoport

Budapest 1146
Abonyi utca 21.

e-mail: reftan@reformatus.hu

Ez történik továbbiak →