Cigánymisszió

Jó példák - Jó arcok - Interjúk és jó gyakorlatok

DA_03938-2.jpg

„Egy-egy gyermeki mosoly, siker mindennél többet jelent”

Júniusi szavazásunkon Wolf Ferencné, a Dencsházi Tanoda szakmai vezetője kapta a 2021-es Év Roma Református Pedagógusa-elismerést. Interjúnkban a tanári pályára történő elhívásáról, motivációiról és a tanoda működéséről kérdeztük őt.

DA_03977-2.jpg

Áldás, hogy mindig segíthetek az embereken

Gondi Ferencné, a Kecskeméti Hajnalcsillag Tanoda háziasszonya igazi angyalként tevékenykedik a hétköznapokban. Mindenkihez van egy kedves szava, erején felül segít társain és a tanodás gyerekeken, akik régóta nagymamájukként tekintenek rá. Szolgálata elismeréseként az Országos Református Cigánymisszió júniusban a 2021-es Év Roma Református Pedagógiai asszisztense-díjjal jutalmazta. Interjú.

197774396_1761178837387018_7630746090635301330_n.jpg

Közösségi kert-program Esztáron - segítség cigány családoknak

Az Országos Református Cigánymisszió Együtt-egymásért keresztyén közösségfejlesztő munkatársképzének végzős diákjai, Gyirgyó Dénes és felesége, Tímea példamutató kezdeményezésbe vágtak bele a Hajdú-Bihar megyei településen. Gyirgyó Dénes beszámolója.

További tartalmak

További Jó példák - Jó arcok - Interjúk és jó gyakorlatok

Megható, amikor egy szülő könnyes szemmel köszöni meg, hogy foglalkozok a gyerekével – Interjú Lakatos Krisztiánnal, az Év Református Pedagógiai munkatársával

Az Országos Református Cigánymisszió nyári szavazásán szakmai zsűri ítélte oda a díjat a bodaszőlői Lakatos Krisztiánnak, aki a helyi általános iskolában négy évig segítette a tanítók munkáját. Az új tanév közeledtével a Cigánymisszió Együtt-egymásért programjának résztvevője, és szolgálatunk veterán önkéntese munkája részleteiről, kihívásairól és szépségeiről mesélt alábbi interjúnkba

Kreativitásban soha nem volt nálunk hiány – interjú Káli-Horváth Kálmánnal, a RefoRom igazgatójával

A koronavírus miatti veszélyhelyzet a Budapesti Református Cigány Szakkollégium működését sem hagyta érintetlenül, ám szinte egyik napról a másikra sikerült a digitális átállás. Mi több, az elmúlt félév során szerzett tapasztalatokat a jövőben igyekszik beépíteni az intézmény programjába, mint azt Káli-Horváth Kálmán, a RefoRom igazgatója mesélte alábbi, vele készített interjúkban.

Fáj, hogy a cigányoknak magyar, a magyaroknak cigány vagyok

Trianon traumáját száz éve nyögi az anyaországi és a határon túli magyarság, közöttük roma közösségek százai, akik kétszeresen is kisebbségbe kerültek 1920. június 4. után. A nemzeti összetartozás napján egy felvidéki (Babindák István, Csata) és egy kárpátaljai (Horváth Béla, Nagydobrony) cigány testvérünket kérdeztük az elszakítottságról, identitásukról, Magyarországhoz fűződő kapcsolatukról.

További tartalmak a témában