„Angyal, te beszélj a csodáról” – A mi történeteink 1956-ról

Közös emlékezésre hívjuk olvasóinkat az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire. Fényképeket, történeteket várunk családjukról, gyülekezetükről, lelkészükről, vagy más ismerőseikről.

Magyarország, Budapest VIII. Fecske (Lévai Oszkár) utca a Déri Miksa utcai kereszteződésnél. Harcképtelenné tett ISZU-152-es szovjet rohamlöveg. Foró: Fortepan/Zajti Ferenc

Budapest VIII. Fecske (Lévai Oszkár) utca a Déri Miksa utcai kereszteződésnél. Harcképtelenné tett ISZU-152-es szovjet rohamlöveg

Fotó: Fortepan/Zajti Ferenc

„Ne beszélj nekik a világról,
Ahol most gyertyafény világol,
Meleg házakban terül asztal,
A pap ékes szóval vigasztal,
Selyempapír zizeg, ajándék,
Bölcs szó fontolgat, okos szándék.
Csillagszóró villog a fákról:
Angyal, te beszélj a csodáról.”
– Márai Sándor: Mennyből az angyal – részlet

Az 1956-os forradalom és szabadságharc politikatörténetét már nagyrészt megismerhetjük beszámolókból és levéltári anyagokból, de rengeteg a lappangó, vagy még alig ismert helyi történet, megkapó emberi sors. 1956 ilyen történeteit évtizedekig csak a templom mögött, a kocsma sarkában vagy egy hátsó kis szobában suttogva mesélték, és bár több mint harminc éve nyíltabban lehet beszélni a forradalomról, még mindig lehetnek olyan történetek, amelyek nem jutottak el a nagyobb nyilvánossághoz, vagy akár időközben újra elfelejtődtek. Emlékezésre hívjuk most olvasóinkat. Üljünk le egy képzeletbeli tábortűz vagy (az őszi hidegre való tekintettel) egy kályha köré, és ki-ki mesélje el azt a történetet 1956-ról, ami családjában, falujában, gyülekezetében esett meg, vagy amit ismerősöktől hallott! Vagy csak húzzon elő egy fényképet a zsebéből, hátha valaki rábökve felismer valakit, és együtt összerakjuk a kép mögött húzódó történetet.

Ez nem pályázat vagy verseny. Határidő nélkül várjuk történeteiket, fényképeiket, vagy bármilyen más emléküket az 1956-os forradalom és szabadságharc, és az azt követő megtorlások kapcsán, de különösen örülünk, ha a következő hetekben beérkezik hozzánk, hogy október 23-a és november 4-e között megoszthassuk a többi olvasóval is. Kiemelten várjuk a református gyülekezetekhez, gyülekezeti tagokhoz és lelkészekhez kapcsolódó történeteket.

Elküldhetik történeteiket az ulicza.tamas@reformatus.hu e-mail címre, vagy a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalába, a Kommunikációs Szolgálatnak, a 1146 Budapest, Abonyi u. 21. postacímre. Mind a borítékon, mind az e-mail témamegjelölésében legyenek szívesek feltüntetni, hogy az „Angyal, te beszélj a csodáról” gyűjtés kapcsán írtak.