Magyar állami kitüntetést kapott Kassai Gyula lévai lelkipásztor

Augusztus 20-án magyar állami kitüntetéseket adtak át a pozsonyi Magyar Nagykövetségen. Mások mellett Kassai Gyula lévai lelkipásztort is díjazták a nemzeti ünnepen.

kassai gyula

Kassai Gyula lelkipásztor

Fotó: reformata.sk / YouTube

Kassai Gyula, a Lévai Református Egyházközség lelkipásztora a felvidéki magyarság identitásának megőrzése, valamint a lévai református közösség hitéletének erősítése érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként kapta meg a Magyar Arany Érdemkeresztet – számolt be a reformata.sk.

A lelkész köszönő beszédében elmondta, hogy „a Gondviselés a nehézségek ellenére mindig oda szegődik népe és választottjai mellé. Ezt soha se felejtse el egyetlen magyar és egyetlen hívő ember se közösségeinkben, hogy velünk az Isten.”

Hangsúlyozta, hogy sokszor megélte már eddigi szolgálatai alatt, hogy nincs egyedül. „Hitvestársam, családom mindig mellettem álltak, de ugyanez elmondható gyülekezeteimről, legszűkebb közösségeinkről, az egyetemes református egyházról” – emelte ki.

Végül kifejtette, „a közös nyelv, kultúra, hit összekötnek bennünket bárhol éljünk a világban. Felismerjük, megismerjük egymást ezekről a közös és összetartozást kifejező jelekről. Mindaz, ami csak a mi közösségünkre, a népünkre és nemzetünkre egyházainkra jellemző, éltet bennünket. Ezért érdemes élni és szolgálni, ezekért a lelkesítő pillanatokért, amikor a szívünk Istenért, nemzetünkért családunkért, gyülekezeteinkért tud égni” – zárta gondolatait, majd áldást kért Istentől az összegyűltek közösségeire, szolgálataira.