Mályiban ülésezett a Generális Konvent

A jövő évi költségvetésről, a kazánprogram folytatásáról, és a reformáció 500 éves évfordulója kapcsán tartandó programsorozatról is tanácskozott a Generális Konvent elnöksége Mályiban, hétfőn és kedden.

A Kárpát-medencei református egyházvezetőket tömörítő testület a 2015. évi költségvetés elfogadása mellett a nyugati diaszpórákban élő, egyre gyarapodó magyar reformátusok támogatásáról egyeztetett. Hosszan tárgyaltak a zavaros ukrán politikai helyzet következében kialakult, a kárpátaljai magyar reformátusokat is érintő nehézségekről, támogatásukról biztosítva a határon túliakat. Ezt megerősítve a kárpátaljai parókiák vegyes tüzelésű fűtését segítő kazánprogram folytatásáról döntöttek.

Stratégiai elgondolások születtek a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából, 2017-ben rendezett programsorozattal kapcsolatban, de szó volt a Budapesten tartandó Közép-Európai Keresztény Találkozóról, és a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap adománygyűjtéséről is.

A kétnapos, cikluszáró ülés az egyházi tisztújítás jegyében zajlott. A jelenlegi felállásban most utoljára egyeztető testület tagjai megköszönték Bölcskei Gusztáv zsinati lelkészi elnöknek a magyar református egységért végzett munkáját. A részegyházak beszámoltak a választások aktuális állásáról: Felvidéken és Kárpátalján az eddig hivatalban lévő elnökség folytathatja a szolgálatot, Magyarországon a szavazatokat december elején összesítik.

Kojsza Péter,forrás: tirek.hu