Szatmár határok nélkül - református találkozó

A Magyarországon és a határon túl élőket is várja a ünnepélyes találkozójára a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület szeptember 17-én, Fábiánházán.

"Egyesületünk a történelmi Szatmár kimeríthetetlen kulturális kincseinek, értékeinek tárházát kívánja bemutatni, gyarapítani" - nyilatkozta Fülöp István országgyűlési képviselő, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke. Mint mondta, a szervezet tagjainak igényét, a közösségi és kulturális értékek megteremtését szolgálja mostani rendezvényük.

Az egész napos eseményen kulturális műsorok, hazai és határon túli néptánc csoportok, zenei előadások, koncertek szórakoztatják a vendégeket. Szabadtéri istentiszteletet tart Bölcskei Gusztáv a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, köszöntőt mond Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

A találkozón testvértelepülési szándéknyilatkozatot írnak alá Fábiánháza és a romániai Szamoskrassó vezetői, határon túli magyarok egy csoportja pedig leteszi a magyar állampolgársági esküt. A rendezvényen jelentik be a Református Nemzeti Emlékpark létrehozását, ennek tiszteletére a hazai és határon túli egyházi képviselők közösen állítanak kopjafát.

A környező településekről a szervezők különbuszokkal szállítják a rendezvény helyszínére és vissza az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkeink:

A különbuszok menetrendje (pdf)

Korábbi cikkünk az Egyesület megalakulásáról és a Szatmár határok nélkül című találkozó programja