Ősszel birtokba vehetik új óvodájukat a mezővári gyerekek

2017. július 19., szerda

A tervek szerint ősszel megnyílhat a kárpátaljai Mezővári óvodájának új épülete, az építkezés az ütemterveknek megfelelően halad – tájékoztatott a beruházásért gyűjtést indító hódmezővásárhelyi önkormányzat.

Az alföldi város közgyűlése 2015 tavaszán döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi a 3400 lakosú kárpátaljai községben, és a beruházás érdekében adománygyűjtést indít. Több százan csatlakoztak, magánszemélyek, olvasókörök, civil szervezetek, vállalkozások, környékbeli települések eddig 42 millió forintot ajánlottak föl. Hódmezővásárhelyi cégek pedig vállalták, hogy például építőanyaggal, szaniterrel vagy munkával segítenek. A kezdeményezéshez a magyar kormány is csatlakozott, 50 millió forinttal segítette a beruházást.

Közadakozásból építenek óvodát Mezőváriban

Már elkészült az alapozás, állnak az épület falai, helyükre kerültek a külső és belső nyílászárók, a víz- és elektromos vezetékek. Most a padlófűtés szerelése, a tetőfedés és a külső hőszigetelés folyik, ezt a hidegburkolás és a festés követi, amelyek egy részét vásárhelyi vállalkozók végzik el felajánlásként. Az új épületben négy csoportban nyolcvan gyerek kezdheti el az évet szeptemberben. A tetőtér beépítésével pedig százra növelhető az óvoda befogadóképessége. A korszerű épület lehetővé teszi, hogy az intézmény télen is fogadja a gyerekeket, a régi épületet ugyanis a hidegben nem lehetett felfűteni.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat közleménye szerint Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke az építkezés keddi bejárásán úgy fogalmazott: az új óvoda komoly megtartó erőt jelent a helyi magyar közösségnek. Ahogy arról már korábban beszámoltunk: az óvoda tulajdonjogát a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek adja majd a hódmezővásárhelyi önkormányzat, mert bennük látják a garanciát arra, hogy az épületet biztosan óvodaként használják. A tulajdonjog az egyházé lesz, de az üzemeltetést a tervek szerint a mezővári önkormányzatra bízzák majd.

MTI, Reformátusok Lapja, Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.