Lecsapott a vihar a siteri műemléktemplomra

2018. június 18., hétfő

A múlt heti Magyarországon, Partiumon és Erdélyen végig haladó vihar megrongálta a Nagyváradtól 21 kilométerre fekvő Siter Árpád-kori református templomát is. A helyreállításhoz segítséget kér a gyülekezet.

Szomor Attila helyi lelkipásztor közösségi oldalon közzétett bejegyzése szerint a keddi vihar a műemléktemplom tetőpárkányának nagy részét leszakította – „tégláról-téglára szétszedte, kitépte a helyéről, több méterre repítve a téglákat a templomtól" –, a templomfalon 7 méter hosszú és 0,5 méter széles rést hozva létre. Mint írja, az első becslés alapján 25000–30000 lejre – mintegy 1,7–2,1 millió forintra – lenne szükségük a helyreállításhoz, ami fedezné a teljes munkálatot és a szükséges anyagot is.

A pénz előteremtésére adakozást hirdettek. „Az imádságos és kézzelfogható, pénzbeli segítséget szeretettel fogadjuk és megköszönjük" – olvasható a felhívásban. Adományokat a következő bankszámlaszámra várnak:
Parohia Reformata Sisterea
Banca Comerciala Romana S.A.
IBAN: RO89RNCB0032046462720001
SWIFT-kód: RNCBROBU

További információ a lelkipásztor telefonszámán (+40-740-133013) kérhető.

A síteri református templom az Alföld keleti régiójának egyik legértékesebb Árpád-kori műemléképülete. Különlegességét a mészrétegek alól több ízben is előkerült falképek, valamint a hajó délkeleti sarkában felfedezett baldachinszerű, festett oltárépítmény (cibórium) adja. Utóbbi rendkívüliségét jelzi, hogy a Kárpát-medencében ezen kívül egyetlen álló, 15. századi cibóriumot ismerünk. 2002-ben kezdték meg a templom régészeti feltárását, majd a Magyar Kormány támogatásával újították fel, a megújult templomot 2015 októberében adták át Csűry István királyhágómelléki püspök szolgálatával.

reformatus.hu

Istent keresem

Lk 1,1–25

„De íme, most megnémulsz, és nem tudsz megszólalni egészen addig, amíg ezek végbe nem mennek,” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink