Nem sérültek meg hallgatók a kollégiumtűzben

2019. január 24., csütörtök

A Károli Gáspár Református Egyetem fölfüggesztette a vizsgaidőszakot a Hittudományi Karon, hazaküldte a diákokat és gyorssegélyt ad a szerdai tűzesetben érintett hallgatóknak, hogy szükség esetén meleg ruhát és vonat-, illetve buszjegyet tudjanak venni – derült ki az erről szóló csütörtök délutáni sajtótájékoztatón.

Továbbra sem lehet tudni, miért gyulladt ki a budapesti teológia kollégiuma szerda este, a hatósági vizsgálatok folynak. Összesen száz tűzoltó harminc gépjárművel, több óra megfeszített munkával, tizenkét vízsugárral és három vízágyúval oltotta el a lángokat hajnal háromra. A hivatásos tűzoltók munkáját a rózsadombi önkéntesek támogatták. Bogárdi Szabó István a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a helyszínen segítő szakembereknek a helytállásért, valamint a média munkatársainak, amiért azok „hitelesen és pontosan tájékoztatták a tragikus eseményről a közvéleményt".

Egy ember meghalt a kollégiumtűzben
Kigyulladt a budapesti református teológia Ráday utcai kollégiuma január 23-án este. A tűzoltók az oltás közben egy holttestet találtak a kollégium egyik emeleti folyosóján.

„Gyászról is szólnunk kell – magunk is gyászolunk a gyászoló családdal együtt" – mondta a Zsinat lelkészi elnöke, és hangsúlyozta: a tűzeset egyetlen áldozatának azonosítása még folyamatban van. Mivel a kollégium minden diákja életjelet adott magáról, valószínű, hogy az egyik vendégszoba lakójának a holttestét találták meg a tűzoltók az épület harmadik emeltén.

A diákok lélekjelenléte segített

A szakemberek mellett a diákok lélekjelenlétéért és helytállásáért is köszönetet mondott Bogárdi Szabó István: Borza Ferenc teológushallgató vette észre a tüzet, riasztotta társait, akik kiürítették az épületet, gondoskodtak a lakók biztos helyre jutásáról, kitartóan részt vettek a százötvennyolc lakó azonosításban.

Az éjszakát a kollégium lakói – a többi közt – az önkormányzat és a közterület-felügyelet által megnyitott termekben, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Üllői úti épületében, a református drogmisszió ADNA Café nevű közeli kávézójában, református gyülekezetekben és befogadó magánszemélyeknél töltötték, de olyan diák is volt, akiért már éjjel eljött a családja. A 9. kerületi polgármester, Bácskai János is a helyszínre sietett, rendelkezésre bocsátotta az önkormányzat épületeit, ahol munkatársai hajnali háromig ott voltak a bajbajutottakkal.

Az egyházi vezető hangsúlyozta, hogy nagy a kár: az utolsó tűzfészkek eloltásakor már látszott, hogy a Ráday utca 28. hátsó, kollégiumi része teljesen használhatatlanná vált, a szobákban lévő tárgyak nagy része megsemmisült, a második és a harmadik emelet kiégett, és az első emeleten is voltak tűzkárok, az oltási munkálatok pedig az alsóbb szinteket is érintették.

Az oktatási helyiségek nem égtek ki, de a jövő héten biztosan nem lesz nyitva az épület. Jelenleg is zajlik a kárfelmérés, de az már biztos, hogy a hallgatók hosszú ideig nem költözhetnek vissza a kollégiumba. A beszámolók szerint több lakó is szinte csak egy-egy papucsban jött el a kollégiumból. Számukra az éjszaka és a délelőtt folyamán rengeteg támogatás érkezett gyülekezetektől és magánszemélyektől.

Sokan megmozdultak

Az első hírek után azonnal számos felajánlás érkezett: az egyetem péntek déli válságstábja döntött a felajánlott szálláshelyek koordinációjáról, valamint egy külön számla létrehozásáról, amelyre az anyagi felajánlásokat várják. Bogárdi Szabó István hangsúlyozta: „sokaknak a kevés kis diákvagyonuk égett bent", pótolni kell irataikat, eszközeiket. A tárgyi felajánlásokat a Magyar Református Szeretetszolgálat gyűjti és koordinálja.

Balla Péter, a Károli-egyetem rektora, Bogárdi Szabó István püspök és Zsengellér József stratégiai rektorhelyettes

A diákok elszállásolásában nagyon sokan felajánlották segítségüket: a közeli oktatási intézmények, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapest-Északi Református Egyházmegye és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is. Felajánlotta segítségét a magyar kormány is: Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel felhívta, és együttérzéséről biztosította Bogárdi Szabó István püspököt, valamint felajánlotta, hogy a kormány segítséget nyújt a károk elhárításához és az épület rendbetételéhez.

Ön is segítene?

• Kérjük, hogy a tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz juttassák el. Laptop- és telefonfelajánlást a Magyar Református Szeretetszolgálat vár. Koordinátor: Simon Annamária, a szeretetszolgálat munkatársa. Telefon: +36307380025. E-mail: simon.annamaria@jobbadni.hu

• Pénzadományaikat a Károli Gáspár Református Egyetem OTP Banknál vezetett 11705008-20492223-as bankszámlaszámára utalják. Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset".

• Czeglédi Edina, a Károli Egyetem rektori hivatalának munkatársa koordinálja a rövid- és hosszútávú a szállásfelajánlásokat, hiszen összesen 158 hallgató szállásáról kell gondoskodni. Elérhetősége: czegledi.edina@kre.hu

Szünetel az oktatás

Az egyetem vezetése úgy döntött, felfüggesztik a félévet, hazaküldik a diákokat, és egyéni tanrendet biztosítanak azoknak, akik nem fejezték még be vizsgáikat – mondta el a sajtótájékoztatón Zsengellér József stratégiai rektorhelyettes. „Kétmillió forintot különítettünk el a diákok hazautaztatására, de annyi támogatást nyújtunk, amennyire szükség van, bármennyibe is kerül" – nyilatkozta a reformatus.hu-nak Zsengellér József még délelőtt.

A kollégium lakóinak többsége a budapesti református teológia hallgatója, amely a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karaként működik annak 1993-as megalapítása óta. A fiatal teológusok hat éves tanulmányaik alatt nemcsak a Ráday utca 28. szám alatti épületben élnek, de az óráikat is itt hallgatják.

Ugyanakkor a Ráday Kollégiumban több egyetem református hallgatója is lakik, nem csak károlisok. Épp ezért a rektorhelyettes szerint hosszútávra kell berendezkedni, hogy az oktatás és a hallgatók elszállásolása biztosított legyen. „Szeretnénk, hogy a különböző egyetemekhez tartozó hallgatók egy helyen tudjanak lakni – ehhez már egyházi és világi társintézmények is ajánlottak segítséget a Károli Gáspár Református Egyetemnek." 

Megkezdődött a kármentés
Csütörtök délután a diákok rendőri kísérettel két percre visszamehetnek személyes tárgyaikért az épület statikailag biztonságos részén elhelyezkedő szobáikba. A diákok egy része napközben a kollégiumhoz közeli Adna kávézóban várakozott a bővebb tájékoztatásig, amelynek a szintén szomszédos Lónyay Utcai Református Gimnázium adott helyet. „Olyan szeretet vesz körül bennünket, olyan segítőkészség, amit ritkán lehet megtapasztalni" – fogalmazta meg egyikük.

Református központ Budapest szívében

A kollégium mellett a Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatala, levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár, a Ráday Gyűjtemény és a Bibliamúzeum is. Ezek nem sérültek meg, de a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt. A kárfelmérés után születik döntés az újraépítés módjáról.

Budapesten 1855-ben indult meg a protestáns lelkészek képzése, 10 évvel később vált külön az evangélikus és a református teológiai képzés, majd miután a mai Kálvin téri épületek szűknek bizonyultak, 1909-ben a Dunamelléki Református Egyházkerület bérbe vette a volt Ferencvárosi Dohánygyár épületét, azt alakította át teológiai akadémiává, internátussá, és itt helyezte el a Ráday Pál családjától 1861-ben megvásárolt értékes könyvtárat. 1981 és 87 között az épületet felújították és új szárnnyal bővítették. Az 1990-ben műemlékké nyilvánított ingatlan a 2000-es években esett át komolyabb felújításon.

Bagdán Zsuzsanna, Fekete Zsuzsa, Feke György

Fotó: Kalocsai Richárd, Mihádák Zoltán/MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.