Támogassuk a szíriai vasárnapi iskolákat!

2019. március 04., hétfő

A Magyar Református Szeretetszolgálat ismét gyűjtést hirdet a szíriai református egyházak vasárnapi iskoláinak. Adományainkkal a harcok sújtotta területen élők alapvető életszükségleteit biztosító humanitárius programokat is támogatjuk.

Szíriában 2011-ben polgárháború robbant ki, ami később nemzetközi konfliktusba torkollott. Az ENSZ becslései szerint 400 ezren estek már a háború áldozatául. 12,1 millió embernek kellett lakóhelyét elhagynia. Közülük 5,6 millióan az országhatáron kívülre menekültek, mások az országon belül menekültek más térségbe. Még ha 2017 óta a helyzet nyugodtabbnak is tűnik Szíriában, a helyi harcok továbbra is folytatódnak. Több mint 13 millió ember szorul humanitárius segítségre.

A keresztyének évszázadok óta kisebbségben élnek Szíriában, a harcok kezdete óta erejükön felüli, egyházaikon messze túlmutató jelentőségű szolgálatot végeznek: lelkigondoznak, humanitárius segítséget nyújtanak, orvosi ellátást végeznek, oktatási tevékenységet folytatnak és biztonságos tereket teremtenek keresztyének és muszlimok számára.

Vasárnapi iskolák péntekenként

A 2011 óta tartó háború következtében a szír gyermekek és fiatalok állandó feszültségben és nyomás alatt élnek, folyamatosan erőszakkal kénytelenek szembenézni. Ezért különösen is fontos a szerepük az olyan biztonságos helyeknek, ahol ezek a fiatalok egymással együtt lehetnek. Ilyen helyek két partneregyházunk, a Szíriai és Libanoni Református Nemzeti Zsinata és a Közel-keleti Örmény Református Egyházak Uniója gyülekezeteiben megvalósuló vasárnapi iskolák.

12 szíriai gyülekezet vasárnapi iskola programjain 3-14 év közötti gyermekek vesznek részt hetente: bibliai történetekkel ismerkednek, játszanak, közösségi programokon vesznek részt, különböző vallású fiatalok tanulják a békés együttélés szabályait, és a traumafeldolgozásban is segítséget kapnak. A kezdeményezéssel már több mint 1500 különböző felekezetű gyereket és fiatalt tudtak elérni. A programok többnyire péntek délutánonként szerveződnek, mivel Szíriában ezen a napon van munkaszünet. A heti rendszerességgel vezetett foglalkozások mellett, évente három alkalommal tábort is szerveznek a gyermekek számára.

2018-ban az Önök adományainak hála közel 3 millió forinttal támogatta a Magyar Református Szeretetszolgálat a vasárnapi iskolákat. Idén márciusban pedig ismét gyűjtést hirdet számukra és a szíriai egyházak egyéb humanitárius programjaiknak támogatására:

Online adományozás: www.jobbadni.hu

Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 (megjegyzés/közlemény rovat: Szíria)

Egy hívás is segít! Adományvonal: 1358 (egy hívás 250 forint)

Szír-magyar református kapcsolatok

A Magyarországi Református Egyház 2016-ban vette fel a kapcsolatot a szíriai arab ajkú és örmény református egyházakkal. 2017 júliusában négy szíriai keresztyén fiatal vett részt a Csillagpont református ifjúsági találkozón Debrecenben. Még abban az évben a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtő kampányt indított a szíriai reformátusok vasárnapi iskolai programjának támogatására.

2017 decemberében 8 fős küldöttségünk szolidaritási látogatást tett Libanonban és Szíriában. Az ott tapasztaltak hatására egyházunk 2018 januárjában elkezdte támogatni a szíriai reformátusok ösztöndíjprogramját. A szíriai keresztyén egyházak vezetői az ország jövőjét az oktatásban látják, ezért fektetnek saját közösségeik erejét meghaladó energiát oktatási intézmények fenntartásába.

Emellett a Magyarországi Református Egyház évi 10 ezer eurót ajánlott fel a közel-keleti református egyházak projektjeinek támogatására abból az összegből, amit a németországi Gustav Adolf Werk (GAW) segélyszervezettől kap. Így többek között – közvetett módon – a magyarországi reformátusok is hozzájárultak ahhoz, hogy a harcokban megrongálódott aleppói Immánuel templom újjáépüljön.

Az összefogás a magyar országhatárokon is átterjedt: a Kárpát-medencei református egyházvetetőket tömörítő Generális Konvent elnöksége úgy döntött, évente 1,8 millió forinttal támogatja a szegény családból érkező szíriai gyerekek hozzáférését az egyházi intézményekben elérhető minőségi oktatáshoz. Tavaly tavasszal Najla Kassab libanoni lelkésznő, a Református Egyházak Világközösségének elnöke, ősszel pedig a szíriai örmény és arab nyelvű református közösségek vezetői is Magyarországra látogattak, a magyar kormány 2 millió euróval támogatta szolgálatukat.

Közel-keleti református testvéreinkről szóló cikkeinket ide kattintva olvashatják!

 

reformatus.hu

Forrás: MRSZ

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió