Megrongálták a reformáció genfi emlékművét

2019. július 16., kedd

A híres műemléket ismeretlenek vasárnapról hétfőre virradóra festékkel öntötték le. Azonnal megkezdték a szobrok megtisztítását, Genf vezetése feljelentést tett.

A Genfi Egyetem előtt, a Bástyák parkjában (Parc des Bastions) található „reformátorok falának" központi szoborcsoportja, amely a reformáció négy fontos svájci és külföldi személyiségét – Guillaume Farelt, Kálvin Jánost, Béza Tódort és John Knoxot – ábrázolja.

A svájci Le Matin újság szerint a genfi rendőrség hétfőn kora reggel fedezte fel a beszennyezett emlékművet. A reformátorokat vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék és lila festékkel öntötték le a szivárványos zászló színeinek sorrendjében. A városi takarító szolgálat azonnal elkezdte a szobrok megtisztítását. A város vezetése feljelentést tett.

A reformáció genfi emlékművét 1909-ben állították Kálvin János születésének 400. évfordulója alkalmából. A központi szoborcsoporttól jobbra és balra kisebb szoboralakok állnak, amelyek a reformációval kapcsolatban álló, azt segítő, előmozdító református vallású történelmi személyiségeket – közöttük Bocskai István erdélyi fejedelmet – ábrázolják, mellettük domborművek mutatják azt az eseményt, amely az illetőt megemlékezésre méltóvá tette. 2002-ben négy feliratot adtak az emlékműhöz: a reformáció három fontos előfutárának (Petrus Waldes, John Wycliffe és Husz János) nevét, és az első női nevet, Marie Dentière (1495–1561) protestáns világi teológus és reformációtörténész nevét is.

Nem ez az első alkalom, hogy az emlékművet megrongálták. Március 4-én például feminista aktivisták a „Hol vannak a nők?" feliratot festették a falra.

Forrás: Reformatorisch Dagblad, fotó: Facebook

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.