Lehetőség, közösség, RefoRom

2019. augusztus 12., hétfő

Esély – ha egyetlen szóval kellene összefoglalni a Budapesti Református Cigány Szakkollégium jelentőségét, ez lenne az. Az intézménybe idén felvételizőket arról kérdeztük, honnan érkeztek, hogy találtak a RefoRomra és mik a terveik.

„Ez a kollégium a befogadás és az elfogadás helyszíne – de nem miattunk. Küldetésünket az Istenben való fejlődés határozza meg” – köszönti a felvételire érkezőket Topolánszky Ákos lelkipásztor. „A célunk az esélyteremtés. Szeretnénk, ha egymás terhét hordozó módon teljesítenénk ki egymást” – teszi hozzá az intézmény lelkésze.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat részeként 2016-ban életre hívott Budapesti Református Cigány Szakkollégium, vagyis a RefoRom célja a roma származású vagy hátrányos helyzetből érkező, egyetemi képzésben tanuló hallgatók támogatása. A szakkollégium nyújtotta lehetőségekre komoly igény mutatkozik: augusztus 10-én 18 fiatal felvételizett az intézmény mindössze három ösztöndíjas helyére.

Új kihívás, megtartó közösség

Az intézménybe felvételt nyert fiatalok minden tanévben ösztöndíjat, kollégiumi elhelyezést és mentori segítséget kaphatnak, emellett idegen nyelvi képzésben és szakmai programokon vehetnek részt, utóbbi része a cigányság történetével, kultúrájával és hagyományaival foglalkozó műhelymunka is. A mindennapok lelki hátterét bibliaórák, közös beszélgetések és istentiszteletek adják, melyek folyamatosan formálják a RefRomban tanulók közösségét.

Ez az összetett és sokrétű lehetőség tetszett meg Nagy Richárd Tihamérnak is, aki az interneten böngészve talált rá a szakkollégiumra. „Azt írták, hogy roma származású, hátrányos helyzetű diákoknak nyújtanak szállást, közös időtöltést, szakmai segítséget és nyelvtanulást. Mindezekre szükségem lenne” – fogalmaz az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának leendő hallgatója. Richárd Kisújszállásról érkezett és szeptemberben kezdi meg egyetemi tanulmányait, és úgy érzi, az új kihívások miatt nagy segítség lenne számára a református szakkollégium közössége. „Kiskoromban megkereszteltek, a református vallást pedig otthon, a Móricz Zsigmond Református Gimnáziumban ismertem meg” – emlékszik vissza. Mint mondja, ha most nem sikerülne a felvételi, jövőre mindenképp megpróbálná újra: „Az itt töltött pár óra hangulata is remek volt, mindenki nagyon segítőkész. Biztos jó az egyetem kollégiuma is, de itt erősebb közösséget és szakmai lehetőségeket látok.”

Jó csapat vár!

Hasonlóan gondolkodik Tóth Kamilla is, aki jövőre végez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zongora szakán – azonban ehhez szüksége van egy középfokú nyelvvizsgára. „Az ide járó barátaimtól hallottam a RefoRomról, számomra a legfontosabb szempont a nyelvvizsga, így én nem laknék itt, de a különböző programokhoz és a nyelvi felkészítéshez csatlakoznék” – magyarázza a lány.

Kamilla számára a zene az élet szerves része, már ötéves korától zongorázik, idén elnyerte a Cziffra Fesztivál Országos Zongoraversenyén a legjobb Dubrovay László mű előadásáért járó különdíjat, emellett az Orosz Nemzeti Balettel is turnézott Angliában. „A diploma után szeretnék utazni, világot látni és koncertezni – ehhez is szükségem van a nyelvtudásra. Nem tudom elképzelni, hogy mást csináljak, ez számomra hivatás és kikapcsolódás is – vallja. – Tudom, hogy nehéz szakma, ahol nem könnyű érvényesülni és megtalálni a saját helyem, de azért igyekszem, hogy sikerüljön.” Ehhez látja különleges esélynek a RefoRom nyelvi képzését, és bízik benne, hogy utolsó tanévére a közösség tagja lehet. „Bár a neten olvastam, hogy itt jó csapat vár, ezt ma tényleg meg is tapasztalhattam” – teszi hozzá.

Nem verseny

„Számomra édesapám volt a minta, aki tanítóként mutatta meg, hogy lehet segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeket” – fogalmaz Oláh Zoltán. A fiú is júliusban tudta meg, hogy felvették a Testnevelési Egyetem osztatlan testnevelő-gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanári szakára. Zoltán életében nagyon fontos a sport, egy percig sem volt kérdés számára, hogy ebbe az irányba induljon: hatéves korától rendszeresen edz, tavaly decemberben pedig Kempo Newazában világbajnoki ezüst- és bronzérmet szerzett. „Épp a barátnőm családjával nyaraltunk a Balatonnál, amikor megtudtam a felvételi eredményét. Soha sem éreztem még ahhoz foghatót, mint amikor kiderült, hogy államilag finanszírozott képzésbe kerültem” – idézi fel kérésünkre.

Mint mondja, anyagi helyzetük nem olyan biztos, hogy Budapesten albérletet tudjanak fizetni, ezért pályázta meg a RefoRom ösztöndíját. „Azt hiszem, itt még jobban megismerhetem a cigányságot és erős közösséghez tartozhatok” – mondja a hatvani fiatal, akinek több ismerőse is jókat mesélt a szakkollégiumról. Ha nem sikerül idén felvételt nyernie, megpróbálja az első tanévet „feljáróként” végigcsinálni – szintén mások tapasztalatai alapján tudja, hogy egy év még teljesíthető ingázva, bár komoly kihívást jelent. „Ha most nem jutok be, jövő nyáron újra megpróbálom. Eddig nagyon tetszik itt, a srácokkal kapcsolatban sem azt érzem, hogy versenyeznünk kellene egymással a helyekért, mindenki egy külön egyéniség, bárki megérdemli, hogy bejusson” – hangsúlyozza Zoltán.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Asszonyi Eszter

A szakkollégium szabadidős és tanulmányi életet segítő közösségi tereiben – mint a társalgó, tanulószoba, fittness, inkubátorház, alkotóműhely – és az intézmény falain túl is rendszeres szakmai, kulturális, művészeti, közéleti és önkéntes alkalmakat biztosítanak a hallgatóknak. Ennek célja, hogy a keresztyén holisztikus szemléletnek megfelelően a jövő értelmiségének szellemi, lelki, testi fejlődéséhez egyaránt izgalmas, stimuláló közeget teremtsenek, ahol az egyéni és közösségi értékeik is megerősödhetnek, kibontakozhatnak. Bővebb információ a RefoRom oldalán olvasható.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.