A Kárpát-medence református ízei

2019. szeptember 21., szombat

A bioélelmiszerek állnak majd az idei Református Ízek Találkozójának középpontjában. A másodszor megrendezendő találkozó célja, hogy még szorosabb kapcsolatot teremtsen református gazdálkodók között – foglalkozzanak akár tejjel, mézzel, gabonával, fűszerpaprikával vagy állattenyésztéssel. A részletekről Zila Gábort, a szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány titkárságvezetőjét kérdeztük.

– Második alkalommal szervezik meg a Református Ízek Találkozóját. Ezek szerint igény mutatkozott az újabb rendezvényre a tavalyi kopácsi találkozó után?

– Igen, nagy igényt tapasztaltunk a horvátországi találkozót követően. Örömmel teremtjük meg a lehetőséget, hogy a református gazdák, termelők ismét tudjanak találkozni, szakmai kérdésekről beszélgetni. Dolgozzanak a mezőgazdaság akármelyik szegmensében, ők jól megértik egymást, hiszen napi szinten tapasztalják Isten kegyelmét. Ráadásul már Kopácson megkaptuk a hajdúnánási reformátusok meghívását erre az esztendőre.

– Idén a fő téma a bioélelmiszerek és az ökológiai gazdálkodás lesz. Miért?

– A helyi környezettel és néprajzi sajátosságokkal ismerkedünk meg. Az apropót Hajdúnánás önkormányzatának ökológiai gazdasága adja, ahol csirkét, mangalicát és marhát tenyésztenek. Mindezt mintaként szeretnék bemutatni. Szombaton közös főzés is lesz: az előzetesen regisztráló csoportok kaphatnak ezekből a húsokból, hogy kipróbálják őket.

– Főzőverseny is lesz?

– Nem, abban bízunk, hogy így sokkal inkább a közösségformáláson lesz a hangsúly, nem a vetélkedésen. Persze mivel egymás ételeit megkóstolhatják a jelenlévők, így végül is mindenki szavaz majd a tányérjával. De hivatalos zsűrizés nem lesz.

– Kik főzhetnek?

– Bárki nevezhet a főzésre. A tavalyi tapasztalatunk az, hogy együtt főzött egy gyülekezet csapata, mellettük a püspök kavargatta a különböző finom ételeket. Tényleg nincs megkötés, várjuk a csoportokat, baráti társaságokat, családokat. Ha előre regisztrálnak, választhatnak a már említett húsokból, de minden mást maguknak kell hozni, az alapanyagokat és a főzéshez, tálaláshoz használni kívánt eszközöket is. Abban sincs megkötés, mit főzzenek. Sőt, azt szeretnénk, hogy a résztvevők hozzák el Hajdúnánásra a Kárpát-medence ízeit. Mindenkit bátorítunk, hogy valamilyen tájspecifikus ételt főzzön, amely a szűkebb hazájára jellemző, így is segítve egymás gasztronómiájának megismerését, hogy lássuk, mi a különbség egy felvidéki és egy baranyai pörkölt vagy éppen a gulyások között.

– Vásárt tartanak?

– A résztvevők szombaton kiállítják a különböző termékeiket, terményeiket, így egy kis piac alakul majd ki, ahol bárki vásárolhat, és beszélgethet a református gazdálkodókkal.

– Említette már, hogy a gazdák napi szinten megtapasztalják Isten kegyelmét. Közös hálaadásra lesz lehetőségük?

Ez is célja a Református Ízek Találkozójának. Október 6-án záró istentiszteletet tartunk a hajdúnánási református templomban, ahol nemcsak a találkozóért, hanem az idei év terméséért, gondviseléséért is hálát adunk majd.

Jelentkezési feltételek:

A Református Ízek Találkozóját Hajdúnánáson rendezik meg október 4. és 6. között. A kiállítóknak – megjelölve, hogy milyen termékekkel érkeznének –, valamint azoknak, akik szállást szeretnének igényelni, szeptember 22-ig kell regisztrálniuk az rkk.reformatus.hu honlapon. Október 5-én, szombaton bárki regisztráció nélkül is részt vehet a programon: a vásáron, az előadásokon és akár a főzésen is. Ugyanakkor ha valaki hajdúnánási húsból főzne, ugyancsak regisztrálnia kell előzetesen.

Hegedűs Márk, fotó: Sebestyén László

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában.

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió