Mentő Maci ismét bevetésen

2019. október 07., hétfő

Újabb kétezer gyerekhez juthatnak el a segítő macik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány együttműködésének köszönhetően. Az október 5-én, szombaton bejelentett megállapodás keretében legyártott mackókkal nem csak a gyerekeknek szereznek boldog perceket, de a Szeretetszolgálaton keresztül a rehabilitációs foglalkoztatást is segítik.

Ezer mackót ajánlott fel a Gül Baba Alapítvány a Magyar Református Szeretetszolgálat és az Országos Mentőszolgálat „Mackót minden mentőautóba" elnevezésű akciójához, a másik ezerből pedig a Gül Baba Kulturális Központ ajándékboltjában lehet vásárolni, a bevételt az alapítvány szintén jótékony célra fordítja. Szalai István, az alapítvány vezérigazgatója a szombati sajtótájékoztatón elmondta: céljuk a magyar és a török kultúra bemutatása mellett a bajbajutottak segítése és a nehéz élethelyzetben lévő gyermekek támogatása. A programot Törökországban is tervezik bemutatni.

A Szeretetszolgálatnak jelenleg húszezer mackó elkészítésére van vállalása az Országos Mentőszolgálat felé, amiből eddig nyolcezer-hatszáz mackót adtak át az OMSZ-nek. Ezek a Mentőszolgálat hét regionális központjában már elfoglalták helyüket a mentőautókban. „Nagyon sok olyan ruhát kapunk, ami nem méltó arra, hogy átadjuk a rászorulóknak, azonban azokat nem kidobjuk, hanem inkább mackókat készítünk belőlük" – ismertette Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezetője. Az elkészült mackókat jótékony célra adják át, míg az Országos Mentőszolgálat számára CE tanúsítvánnyal rendelkező, steril, csírátlanított anyagból készült mackókat készítenek.

Az OMSZ éves szinten 1,2 millió esetben segít, amiből 45 ezer esetben gyerekeket lát el. Csató Gábor főigazgató elmondta, ezekben az esetekben sem csak a legkorszerűbb technikával kívánnak segíteni, hanem a legnagyobb empátiával is, amihez egy kis pluszt jelentenek a macik, melyek átlendítik őket a fájdalmas stresszel teli perióduson. Hozzátette: Eddig már kétezer gyereknek tudtak segíteni a macikkal, a program pedig olyan sikeres, hogy azok a gyerekek, akik nem először ülnek mentőautóban, már keresik a kis játékokat.

Munkát is biztosítanak a mackók

Már két éve működik az MRSZ rehabilitációs foglalkoztatási programja, amelynek célja, hogy az egyre szerteágazóbb szeretetszolgálati munkájukban nagyobb hangsúlyt tudjanak fektetni a foglalkoztatás elősegítésére. Ennek keretében a megváltozott munkaképességű munkavállalók olyan termelő munkát végezhetnek, amely nemcsak hozzájárul az alapítvány jótékonysági munkájához, de lehetőséget kínál a foglalkoztatottaknak, hogy tapasztalataikat felhasználhassák a munkaerőpiacra való visszatéréshez. Az országban jelenleg három helyszínen folyik rehabilitációs foglalkoztatás a Magyar Református Szeretetszolgálaton belül. Budapesti székhelyük mellett, elsőként Harsányra és Sarkadra esett a választásuk, hogy munkahely-teremtéssel hozzájárulhassanak a két térségben élő megváltozott munkaképességű személyek összetett rehabilitációs folyamatához. 

A Mentő Macik gyártása időközben kiemelt projektté nőtte ki magát. A plüssállatok szigorú minőségellenőrzésen estek át és elnyerték a CE tanúsítványt, amely garanciát nyújt arra, hogy biztonságos gyermekjátékot tarthatunk kezünkben. Emellett szintén megkapták a Salva Vita Alapítvány „Segítő Vásárlás" minősítését is, amely olyan minőségi magyar termékekre hívja fel a figyelmet, amelyeket megváltozott munkaképességű emberek készítenek és a vásárlással az ő munkahelyeik megteremtését támogatják.

Ahhoz, hogy a mackók a lehető legtöbb helyszínre eljuthassanak, fontos, hogy a projekt folytonossága biztosított legyen. A Szeretetszolgálat ezért szívesen fogad minden olyan felajánlást, adományt, ami ezt elősegítheti. Az anyagi támogatás mellett, szabászollók, textil filcek, tépőzárak, cérnák és fonalak adományozása könnyítheti a munkájukat. Ezek mellett kiemelt segítséget jelent számunkra varrógépek felajánlása, amely lehetővé teszi, hogy a kézi varrás helyett a gyártási idő lényegesen lerövidüljön.

Forrás: jobbadni.hu

Fotók: Farkas Nikolett (Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány)

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió