Nyugtalanító a helyzet Szíriában

2019. október 12., szombat

Törökország szerdán előre megtervezett katonai támadást indított Észak-Szíria térségében, hogy ellenőrzése alá vonja a szír-török határ jelentős részét. Tapintható a feszültség a szíriai lakosság körében. Testvéregyházunk, a Szíriai Örmény Református Közösség humanitárius segítséget nyújt a térségben.

Az amerikai katonai egységek kivonulásával párhuzamosan Törökország venné át a katonai ellenőrzést az észak-szíriai térségben, és október második hetében támadást indított a jelentős kurd népesség által lakott régióban. A légicsapások és tüzérségi tűz egy nap alatt már nyolc civil áldozatot követelt, és további 20 személy sérült meg a török agresszió következtében az észak-szíriai Haszaka Kormányzóság területén lévő Rász-el-Áin és Kamisli városaiban, valamint Dibasyah, Mishrafah nevű környező falvakban. 

Törökország feltételezett célja egy általa ellenőrzött török-szíriai határszakasz felállítása, amely megvalósulása esetén csupán negyven kilométerre húzódna Aleppótól. A helyi közösség abban bízik, hogy a keresztyének által is nagy számban lakott városra nem terjed ki a támadás hatóköre. A politikai és gazdasági helyzet bizonytalansága miatt a helyi keresztyén közösség számára is kérdés a jövő és hogy hogyan tudják leghatékonyabban támogatni embertársaikat a régióban.

A Magyarországi Református Egyház helyi testvéregyháza, a Szíriai Örmény Református Közösség – részben magyar támogatásból – jelenleg is humanitárius segítséget nyújt a leginkább sebezhető közösségek számára: ételt és higiéniai csomagokat, valamint anyagi támogatást osztanak körülbelül háromszáz család számára, hogy tüzelőanyagot vehessenek otthonaik fűtésére a téli időszak beköszönte előtt.

Külügyi Iroda

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió