Célunk: az egység keresése

2012. február 03., péntek

 

„Az egyházak megosztottsága olyan szégyen, amit le kell győznünk” – jelentette ki Dr. Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának (WCC) főtitkára az ökumenikus „Szent Palást Zarándoklat” (Pilgrimage of the Holy Robe) elnevezésű eseményen.

Tveit a mozgásban lévő ökumenizmusról szóló beszédében mondta ezt a Nemzetközi Ökumenikus Fórum január 30. és február 2. közötti, trier-i (Németország) találkozóján.

Az eseményt a trier-i Római Katolikus Egyházkerület a rajna-vidéki Evangélikus Egyházzal és a németországi Ortodox Püspöki Konferenciával és más egyházi szervezetekkel közösen szervezte „És egyesítsd, ami szétválasztatott” témában.

A téma Jézus keresztrefeszítése előtt viselt szőtt ruháján alapszik: „A katonák pedig, amikor megfeszítették Jézust, fogták felsőruháit, elosztották négy részre, mindegyik katonának egy részt. Fogták köntösét is, amely varratlan volt, felülről végig egybeszőve. „ (Jn 19:23)

Beszédében Tveit az ökumenikus dialógust nevezte meg a társadalomban és a közösségekben zajló változások kulcsaként. Hangsúlyozta, hogy a stratégiai együttműködés erőteljes „szándékot kíván az együtt maradásra és az egység keresésére, ami muszáj, hogy célunk maradjon”

„Az egyházak egysége Isten ajándéka, ők képviselik az élő misztériumot. Az egység Isten eljövendő királyságának jele és eszköze, és puszta létén keresztül járul hozzá a megbékéléshez és a világ gyógyulásához, ami igazságtalanságtól, háborútól és környezeti pusztulástól szenved,”- fogalmazott a főtitkár.

Tveit továbbá bejelentette a közönségnek az Egyházak Világtanácsának közelgő, Busan-ban (Korea) tartandó 10. Közgyűlésének témáját: „Élet Istene, vezess minket az igazsághoz és a békéhez”. A témát jó lehetőségnek tartja arra, hogy megvitassák azokat a kihívásokat, amikkel bolygónknak és az egyházaknak szembe kell nézniük.

„A Közgyűlés témája egy felszabadító nyilatkozat a történelem egy olyan korszakában, amikor az emberiség minden erejét összegyűjtötte, hogy megváltoztassa és elpusztítsa a korábbi életünket a Földön,” – jelentette ki. „Imádkozunk, hogy az élet Istene elvezessen bennünket szövetségben az igazsághoz és a békéhez, az egyházak reményükről adnak számot,” – tette hozzá.

Az idei januári Imahetet (január 18-25.) hasonló cél vezérelte: a keresztény egység megteremtése. Minden megosztottság ellenére egyházak és gyülekezetek a januári Imahét a Keresztény Egységért eseményt a következő mély témában tartották: „Mindnyájan el fogunk változni.” (Kor I. 15:51-58).

Legalább évente egyszer rengeteg keresztény szembesülhet az esemény segítségével Isten imádásának rendkívüli sokféleségével, az emberek ráébrednek, hogy szomszédjaik módszerei nem is olyan furcsák. Az északi féltekén a rendezvény hagyományosan január 18-25. között zajlik, míg a délin Pünkösdkor. Az Imahét az egész világon érint meg gyülekezeteket és egyházközségeket. A közösségek a szószékeken helyet cserélnek és különleges ökumenikus istentiszteleteket szerveznek.

Az ökumenikus partnereket felkérik, hogy készítsenek alapvető szövegeket egy-egy bibliai témából, majd egy nemzetközi csoport a WCC által támogatott (protestáns és ortodox) és római katolikus résztvevők megszerkesztik ezeket a szövegeket, és megbizonyosodnak arról, hogy azok az egyházak egységét segítik elő.

Az ökumenikus közösség változatos programjaival és nyilatkozataiban fáradhatatlanul munkálkodik a különböző keresztény egyházak egységén.

Forrás: www.oikumene.org

Fordította: Völler Dalma

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió