Világ világossága

2013. augusztus 01., csütörtök

„Világ világossága" elnevezéssel tanoda programot indít a debreceni Nagysándor-telepen a tiszántúli egyházkerület és az Egy Cseppnyi Segítség a Rászorultaknak Alapítvány, amely 2007-ben jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik esélyegyenlőségét.

A szervezet ezen belül is nagy hangsúlyt fektet az etnikai kisebbséghez tartozó gyerekek anyagi és természetbeni juttatásokkal történő segítésére, felzárkóztatására. Az Alapítvány, amely egy együttműködési megállapodás keretében együtt dolgozik a Tiszántúli Református Egyházkerülettel, július elsejével egy TÁMOP-os pályázatnak köszönhetően indította el programját Debrecenben, a Péterfia utca 40. szám alatt. A pályázaton elnyert összeg 30 millió forint.

A „Világ világossága" hivatalos megnyitóját szerdán tizenegy órakor tartották a Dorcas Campingben, a Tiszántúli Református Egyházkerület cigánymissziója és az alapítvány közös nyári táborának keretében. (A Campingben kilencvenkét gyermek táborozott, ötvennyolc önkéntes, pedagógus és szülő részvételével.) A tanoda program megnyitója előtt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke tartott áhítatot, aki kiemelte, hogy Isten megméret bennünket, és a kérdés az, hogy könnyűnek találtatunk, azaz haszontalannak, vagy sem. Bölcskei Gusztáv azt kívánta a résztvevőknek, hogy Jézust követve olyan életet éljenek, amely nem találtatik könnyűnek.

Az áhítatot követő sajtótájékoztatón Bölcskei Gusztáv kifejtette, hogy ez a program illeszkedik a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózathoz, hiszen mindkettőnek ugyanaz a célja: felkarolni, támogatni, tanítani a roma gyermekeket. „Már korábban is gondolkodtunk azon, hogy hogyan lehetne megtalálni azokat az fiatal cigánygyerekeket, akik aztán ezekben a szakkollégiumokban tovább fejlődhetnének. Külön fontos az is, hogy ez a program egy olyan helyen valósul meg, ahol sűrítetten és halmozottan élnek együtt a hátrányos helyzetű, szegény sorsú és sokféle teherrel küszködő cigány családok. A cigányság helyzetének kérdését az egyházunk és az egyházkerület is nagyon fontosnak tartja, ezért megpróbálunk olyan hátteret biztosítani ehhez a munkához, amely segíteni fogja a program kibontakozását. Jó lenne, ha mindenki a maga helyén azt tenné, ami mindenkit segíthet egy értelmes és élhető élet kialakításában. Ehhez megfelelő eszköz a tanoda program."

A sajtótájékoztatón a projekt részleteit Gregussné Buzás Irén Erika, a Tiszántúli Református Egyházkerület cigánymissziójának lelkésze, a tanoda szakmai vezetője ismertette. Mint mondta, a programba harminc 5-8. osztályos gyermeket tudnak bevonni. A tanulókat előzetes személyes egyeztetés, az iskola pedagógusainak, valamint a helyi önkormányzat szociális munkásainak ajánlása után választják ki. Az önkéntesen vállalható és ingyenes foglalkozásokat minden hétköznap délután kettő és hat óra között tarják majd. A tanoda célja többek között, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű, főleg roma gyermekek felzárkózási esélyeit növelje, az oktatási esélykülönbségeket és az iskolai lemorzsolódást csökkentse, elősegítse a felsőoktatási intézményben történő továbbtanulást, valamint megakadályozza a társadalmi leszakadást. Az alapítvány reményei szerint legalább huszonkét tanuló teljesíti majd az egyénre szabott fejlesztési tervben a meghatározott célokat, és a lemorzsolódó diákok száma nem haladja meg a négyet. Cél továbbá az is, hogy a harminc gyermek közül legalább hat felvételt nyerjen középfokú oktatási intézménybe.

A projekt közvetlen célcsoportja a debreceni Nagysándor-telepen élő, a Nagysándor József Általános Iskolába járó felső tagozatos, hátrányos, valamint halmozottan hátrányos helyzetű roma és nem roma gyerekek. (A Nagysándor-telepen a lakosság 90%-a vallja magát roma származásúnak. A legtöbb lakó illegálisan lakik a komfort-, gyakran áram és víz nélküli ingatlanokban.) Az alapítvány tervei között szerepel továbbá a kapcsolatfelvétel a Lilla Téri Általános Iskolával és a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménnyel is. A 2015. június végéig tartó program missziós célja, hogy a tanodás gyerekeken keresztül eljussanak a felnőttekig, a gyerekeken keresztül pedig a szülőknek is szeretnének segíteni más szervezetekkel összefogva.

Buzás Borbála
Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.