„Új szövetségi kapitány állt a csapat élére”

2014. május 09., péntek

Május 8-án a józsefvárosi evangélikus templomban beiktatták hivatalába Krámer Györgyöt, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának új igazgatóját. Az alkalmon Gáncs Péter elnök-püspök hirdette Isten igéjét, Máté evangéliuma 26 fejezetének 32 verse alapján.

„Szoftverfrissítés történt az Üllői úton" – mondta Gáncs Péter püspök a hét elején, hétfőn reggel az Üllői úton tartott áhítatában, ám pár nappal később, mai prédikációban már inkább azt a kifejezést használta, hogy „új szövetségi kapitány, edző állt a csapat élére az Országos Irodában".

A püspök prédikációjában kitért arra, hogy az irodában a csapatépítés Krámer György vezetésével tovább folytatódik, a neves szövetségi kapitány elődök, így Hafenscher Károly, Kákay István és Végh Szabolcs után ugyanis Krámer György lép a vezetői sorba.

„Azért választottam Máté evangéliumából ezt a bátorító igét, mert a föltámadott Jézus Krisztusnak kell, hogy előttünk járjon, vezessen, sőt, hogy mellénk szegődjön az úton, kísérjen bennünket" – mondta.

Mi kell ehhez a munkához? A püspök szerint három s/sz betű fontos az egyház szolgálatában, az egyházi szolgálatban: szenzibilitás, szolidaritás és a spiritualitás. E háromra lesz szüksége az igazgatónak a szolgálathoz. A püspök arra bíztatta, hogy maradjon továbbra is elsősorban lelkész, ne akassza fel a Luther-kabátot a szögre. Ez azonban olyan szakemberekkel lehetséges, akik a maguk területét – a jogi, oktatási, diakóniai...stb. területeket – profi módon ellátják és egy vezető irányítása, koordinációja kell már csak az összehangolt működéshez.

„Nem vagy egyedül ebben a munkában" - bíztatta a püspök az új igazgatót, majd kitért arra, hogy Krámer Györggyel együtt felesége, Pángyánszky Ágnes lelkésznő is váltani fog, hiszen ő az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusainak lelki vezetője lesz. Így reméli, hogy rajtuk keresztül komolyabbá válik a tudományos egyetem és az egyházi központ közötti napi munka is.

„Legyen gondod rá, hogy betöltsed azt a szolgálatot, amelyet átvettél az Úrban" – a Kolossébeliekhez írott páli levél gondolataival zárta beszédét a püspök. Ezután sor került Krámer György ünnepélyes eskütételére.

Az istentisztelet zárultával került sor a beiktatott igazgató rövid beszédére. Krámer György köszönetet mondott az őket támogatóknak, elsősorban a családjának, a pilisi gyülekezetnek, és az iroda dolgozóinak az eddigi mosolyokért. Reméli, hogy az őt eddig támogató biztos háttér továbbra is kíséri majd őt.

Beszéde után Prőhle Gergely országos felügyelő vette át a szót, aki örömét fejezte ki, hogy az Országos Presbitérium egyhangúlag tudott megválasztásakor Krámer Györgyre szavazni és kitért arra, hogy jó lenne, ha senkinek az arcára se fagyna rá a későbbiekben sem a mosoly. A diszciplináris kötelezettségvállalást hangsúlyozta, s azt, hogy kinek-kinek a saját szolgálatát a jó lutheri elvek alapján istentiszteletnek kell tekintenie. Így az egyetemes papságot és a tényleges paságot kell az új igazgatónak közös nevezőre hoznia jövőbeli munkájában.

Az alkalom után szeretetvendégségre került sor.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, forrás: evangelikus.hu

Képeket és videót az evangelikus.hu oldalon talál.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.