Hálás hangok versengése – zsoltár- és népdalvetélkedő volt Marosvásárhelyen

2010. január 18., hétfő

"Megismerni Istent az ének hangja által" – fogalmazta meg az erőpróba lényegét Gál József, a Marosvásárhelyi Református Kollégium lelkésze az erdélyi és bánsági református kollégiumok szombat délelőtt tartott zsoltár- és népdalversenye előtti igehirdetésében.

"Mikor Istenről énekelünk, nem veszélyként, nem a létünket betöltő hiányként érezzük meg az Urat, hanem közelebb kerülünk a Megtartóhoz. Ez a délelőtt csak másodsorban a megmérettetésé, elsősorban Istennel és egymással való együttlétünkről szól" – tette hozzá a lelkész.

A versenyzők – a marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, udvarhelyi, kézdivásárhelyi, kolozsvári, szatmári, zilahi, nagyenyedi és nagyváradi református kollégium 2-2 diákja – három zsoltárral és ugyanennyi népdallal készültek, ezekből a zsűri – Kovács András karvezető, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem zenepedagógia szakának tanára, Csíky Csaba zeneszerző, Madaras Ildikó és Trózner Kincső, a Művészeti Líceum tanárai – egy zsoltárt és 2 népdalt választott ki.

– Mit jelent számomra az éneklés? Ötéves korom óta egyre többet, azt hiszem, most már mindent – mondta a Népújságnak a díjazás előtti szünetben a marosvásárhelyi „refis” lányokat képviselő kilencedikes Schuller Helga, aki egy éve a Gecse utcai kórusban is hódol szenvedélyének. Pszichológus szeretne lenni, de soha nem szakadna el a zenétől, és azt tervezi, ha lehetősége adódik, egy tehetségkutató versenyen is szerencsét próbál a jövőben.

– Ha unatkozom, ha szomorú vagyok, mindig jól jön egy népdal – mosolyodik el Nagy Levente, a marosvásárhelyi kollégium tizenegyedikes diákja – az erőpróba egyetlen férfiúja –, aki nyolc éve ropja a táncot a vajdaszentiványi együttesben, gyerekkorában zongorázni és hegedülni is tanult.

– Nem tudom még pontosan, mihez kezdek a középiskola után, de elképzelhető, hogy a Maros Művészegyüttesnél vagy a kántor-tanító képzőben kötök ki – avatta be a lapot terveibe Levente, aki – mint hamarosan kiderült – zsoltáréneklésben a harmadik legjobbnak bizonyult. A második díjat a sepsiszentgyörgyi Kisgyörgy Tünde kapta, az első helyezést a kolozsvári Bányai Melinda érdemelte ki. Népdalkategóriában a sepsiszentgyörgyi versenyzők vitték el a pálmát – a legjobbnak járó elismerés Kisgyörgy Tündét illette, aki a versenyzőket leköröző szöveghűséggel szólaltatott meg régi csángó dallamokat, a második legjobbnak az Édesanyám sok szép szavával mindenkit katarzisközelbe sodró Lãdan Imolát találta a zsűri. A dobogó harmadik fokára a legjobb zsoltáréneklő, Bányai Melinda került. Dicséret az elénekelt zsoltárért az udvarhelyi Boldizsár Cecíliának és a szatmárnémeti Félegyházi Edinának járt, a népdalverseny dicséretesei szintén Boldizsár Cecília, illetve a zilahi Bálint Heléna lettek.

(forrás: Népújság/reformatus.ro)

Istent keresem

Lk 8,1–15

„...és néhány asszony, akiket gonosz lelkektől szabadított meg, és betegségekből gyógyított meg:” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →