Hunyad megyei református templomok – Digitális ismertetés alapverzióban

2010. február 26., péntek

altBemutatták a Hunyad-Zaránd református egyházmegye templomairól készült CD-t. A 35 (többségében műemlék jellegű) templomot ismertető anyag az Erdélyi Református Egyházkerület és az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium gondozásában jelent meg.

 

A CD ünnepélyes bemutatóját Batizán Attila, rákosdi református lelkész igehirdetése nyitotta meg, melyben a kivágással fenyegetett, kiszáradt fügefa bibliai példájával helyezte párhuzamba a szórványbeli magyarság sorsát. Hangsúlyozta: az újjáéledéshez kínált „kegyelmi idő” véges, a magyar közösségek vezetését felvállalók felelőssége pedig hatalmas. De van remény a fügefa, illetve a vele párhuzamba hozott szórványközösségek felvirágoztatására.

– E pozitív folyamat mindenképpen elkezdődött és a bemutatásra kerülő CD tulajdonképpen sokévi közösségi munka gyümölcse, amely a szórványvidéki civilszféra, egyház és politikum összefogását is tükrözi. Ez pedig olyan múltbeli értékekre képes rávilágítani, melyek ma is kapaszkodót jelentenek és táptalajt a továbbéléshez – fogalmazott a rendezvény egyik házigazdája, Gáll Sándor református esperes.

A gondolatot tovább fűzve szólalt fel a CD megjelenését anyagilag is támogató Winkler Gyula EP képviselő, aki úgy vélte: a munka már javában folyik, a Hunyad megyei szórványban számos jele van az újjáéledésnek és fontos, hogy még szorosabb együttműködés során, a közösség minden tagját bevonva, illetve megragadva a tömbvidéki kéznyújtást tovább folyjék az értékfeltárás, -megőrzés és -értékesítés. Utóbbit elsősorban turisztikai vonatkozásban említette a képviselő, annál is inkább, mivel a rendezvényen az egyházmegye lelkészei, a helyi RMDSZ szervezetek elnökei mellett a csernakeresztúri magyar faluturizmus képviselői is jelen voltak.

Dézsi Attila prefektus, szintén meghívottként, hangsúlyozta: történelmi értékeink feltárásával, széleskörű népszerűsítésével hozzájárulhatunk a megye hiteles márkaneveinek kialakításához is.

A CD anyagát Ballai Zoltán, az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium igazgatója mutatta be, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett intézménynek kiemelt célja a különböző szakterületeken tanuló kollégisták bevonása az aktív kulturális életbe, mindenekelőtt a múltbeli értékek megismerési, feltárási munkájába. "Ennek részeként fogtunk bele egy interaktív térkép elkészítésébe Erdély látnivalóiról, amit a tavalyi debreceni református zsinat alkalmával készültünk bemutatni. Ekkor ébredtünk rá, hogy mennyire sok a fehér folt Erdély világhálós ismertetésében. Innen indult az ötlet, amely később e CD megszületéséhez vezetett. Ez azonban csak a kezdet. Egyházkerületi támogatással szeretnénk további egyházmegyékről is hasonló bemutatót készíteni" – fogalmazott Ballai Zoltán.

Az általa összeállított CD-s ismertető anyag legértékesebb része szakmai szempontból mindenképp az Ősz Előd egyházkerületi levéltárossal és a Gáll Sándor esperessel folytatott beszélgetések hanganyaga, melyből megismerhető a Hunyad-Zaránd egyházmegye múltja és jelene. Ősz Előd, a bemutató meghívottjaként, élőben is számtalan érdekességgel szolgált e vidék reformátusainak történetéről, melyet saját megállapítása szerint évszázadok óta a románság körében folytatott misszió, illetve a megmaradásért való küzdelem határozott meg.

A CD-n továbbá az Erdélyi Református Egyházkerület általános ismertetője mellett egy-egy rövidfilm, tucatnyi fénykép és pár soros történelmi leírás erejéig kerül bemutatásra Hunyad 35 református temploma. A filmeket a székelyudvarhelyi Fazakas Szabolcs készítette, a fotók nagy része pedig Ballai Zoltán, Vetési László egyházkerületi szórványmissziós lelkész és Batizán Attila rákosdi lelkipásztor munkája nyomán kerülhettek a CD-re. Utóbbi, Les Zoltán petrillai kollegájával amúgy oroszlánrészt vállalt a helyszíni munkában.

A szakirányító, rendező szerepet vállaló Ballai Zoltán szerint azonban e CD, modern nyelvezettel élve egyfajta „0.1”-es változat. Azaz még sokszoros bővítésre, kiegészítésre szorul. Tudományos, egyháztörténeti szempontból mindenképp. Turisztikai ismertetőként azonban már így is megállja a helyét, annál is inkább, mivel tartalma részben felkerült a világhálóra is (www.iranytu.ro).  

forrás: reformatus.ro/Nyugati Jelen

Istent keresem

Lk 20,27–40

„Isten pedig nem a holtak Istene, hanem az élőké.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink