Lemondott a CEC főtitkára

2010. május 05., szerda

„Főtiszteletű Colin Williams, az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) 2005-ben megválasztott főtitkára július közepén új megbízatást kap és visszatér az Anglikán Egyházba. Colin Williams a Hereford-i gyülekezet lelkészeként szolgál tovább a Ludlow-i egyházmegyében."

 

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) tagegyházaihoz és társult szervezeteihez címzett levelében Viorel Ionita, a CEC megbízott főtitkára a következő állásfoglalást hozta nyilvánosságra. A nyilatkozatot Christopher Hill, a CEC egyik alelnöke jegyzi:

„Főtiszteletű Colin Williams, a CEC 2005-ben megválasztott főtitkára július közepén új megbízatást kap és visszatér az Anglikán Egyházba. Colin Williams a Hereford-i gyülekezet lelkészeként szolgál tovább a Ludlow-i egyházmegyében. A CEC elnöksége minden jót kíván Colinnak a lelkészi szolgálatba való visszatérése alkalmából és egyben köszönetet mond azért a munkáért, amit főtitkárként az európai egyházak egységéért végzett az elmúlt években.”

A döntés nem éri meglepetésként a tagegyházakat, hiszen a 2009 nyarán Lyon-ban tartott közgyűlés óta nyilvánvaló, hogy a 120 európai ortodox, anglikán, protestáns és ó-katolikus egyházat, valamint több mint 40 társult szervezetet tömörítő legnagyobb kontinentális nemzetközi szervezet krízisben van. A júliusi közgyűlés éppen ezért egy munkacsoportot bízott meg azzal, hogy a CEC jövőjéről, küldetéséről és működéséről átfogó tervezetet fogalmazzon meg. A munkacsoport tagja Tarr Zoltán, a MRE zsinati tanácsosa.

A CEC 1959-ben jött létre, képviseletet tart fent Genfben, Brüsszelben és Strasbourgban, a párbeszéd kereteit és uniós képviseletet biztosítva az egységet kereső európai egyházak számára. A katolikus egyház, ahogy egyéb ökumenikus szervezeteknek, a konferenciának sem tagja, ugyanakkor a katolikus képviseletet biztosító Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa és a CEC közötti együttműködés hosszú évtizedekre tekint vissza. A két szervezet együttműködésének gyümölcse a modernkori ökumené egyik legjelentősebb dokumentuma, az Ökumenikus Charta (Charta Oecumenica).

A CEC főtitkári tisztét ideiglenesen az eddigi megbízott főtitkár, Viorel Ionita ortodox pap látja el.

Ódor Balázs

Istent keresem

Mal 3,13–24

„...különbség van az igaz és a bűnös között...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →