Megmenekül a bonyhai Bethlen-kastély

2010. október 01., péntek

 

altA Bethlen család visszaszolgáltatott bonyhai ingatlanának új rendeltetéséről egy éven belül dönt az Erdélyi Református Egyházkerület.

Több évszázadot megélt falak, néhol félig, máshol egészen vak ablakok, az ajtón román nyelvű felirat: futballozni tilos, 500 lej büntetés. A mellékszárnyra vezető lépcsőn egy kiskutya bóbiskol, a bejárat előtt üres pillepalackok sorakoznak. A felületes szemlélő számára nem sokban különbözik a bonyhai Bethlen-kastély erdélyi „sorstársaitól”. De ha fennebb siklik a tekintet, egyből látható lesz a változás: az öreg tető helyén, a magasban új cserepek piroslanak. Többé nem folyhat be az eső az épületbe – bármi is történjen a közeljövőben a kastéllyal, fölötte már nem uralkodhat az idő.

A Bethlen család visszaszolgáltatott bonyhai ingatlanát három évvel ezelőtt a Londonban élő Bethlen Fruzsina az Erdélyi Református Egyházkerületnek adományozta azzal a kitétellel, hogy jótékony célra használják az épületet. Azóta egy gyermekotthon és egy mezőgazdasági iskola létesítésének a gondolata is felmerült, de pénzhiány miatt egyik ötlet sem valósulhatott meg. Most azonban jelentős előrelépés történt a kastély jövőjét illetően. – Egy csíkszeredai vállalkozó tette rendbe a tetőszerkezetet. Ez a munkálat már nem tűrt halasztást, a tető annyira meg volt rongálódva, hogy bármikor rádőlhetett volna az épületre. Év végéig el kell döntenünk, hogy a további javítási munkálatokat is az említett vállalkozóval végeztetjük-e, aki önként jelentkezett a kastély restaurálására és beleegyezett, hogy munkája bérét ezután kapja meg, vagy máshoz fordulunk – tájékoztatott Kató Béla püspök-helyettes. Kató Béla azt is elmondta, az egyházkerület igazgatótanácsának egy éven belül meg kell határoznia a kastély rendeltetését.

– A bonyhai Bethlen-birtokból ötven ár kaszálót és 60 hektár erdőt is visszakaptunk, igaz, a birtokba vétel csak akkor lesz teljes, ha megtörténik a telekkönyvezés. Ígéretet kaptunk ugyanakkor további 60-70 hektár terület visszaszolgáltatására, ez azonban nagyon lassú folyamat. Mindenesetre ezek a birtokrészek anyagi segítséget jelenthetnek a kastély és a park rendbetételében – tette hozzá a püspökhelyettes.

forrás: reformatus.ro/Népújság

Istent keresem

Lk 1,1–25

„De íme, most megnémulsz, és nem tudsz megszólalni egészen addig, amíg ezek végbe nem mennek,” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink