Nagyság és elsőség Krisztusban

2011. november 17., csütörtök

„Krisztus szolgáiként tudunk csak egymás szolgái lenni” – mondta a Zsinat csütörtöki ülését megnyitó áhítatában Szűcs Endre tiszáninneni lelkészi főjegyző. A lendületvétel feltételének nevezte az önvizsgálatot, amely során azt is fel kell tárni, miért lett a református egyház zsugorodó, lemaradó közösség az elmúlt évtizedekben.

A XIII. Zsinat kilencedik ülése Szűcs Endre, a Tiszáninneni Református Egyházmegye lelkészi főjegyzője, Dédestapolcsány lelkésze áhítatával kezdődött. Igeként Márk evangéliumából olvasta fel (Mk10:35-37; 10:41-45) a Jézushoz kérdéssel forduló két tanítvány, Jakab és János történetét.

Másik és én

A lelkész bevezetőként a balatonszárszói, rendkívüli zsinati tanácskozást említette meg, ahol az aggasztó jelent és a jövendőt átgondolták. Szűcs Endre prédikációjában a szeptemberi ülés után benne maradt hiányérzeteként emelte ki, hogy Szárszón elmaradt az önvizsgálat. Elmaradt annak feltárása, miért lett a református egyház zsugorodó, lemaradó közösség az elmúlt évtizedekben, tette hozzá.

alt

A gondolatmenetet a továbblépés üzenetével folytatta, oly módon, ahogy azt Isten élő lelke ránk bízta. A lendületvételnek feltétele az önvizsgálat és bűnbánat.  Még a legkülönbek is képesek magukból kivetkőzve csalódást okozni, mutatott rá Jakab és János történetére.  Én és a másik kérdése, ez a mi sorrendünk, ami hamis önmegvalósításból, versenyszellemből táplálkozik. Jézus és tanítványainak sorrendje pontosan az ellenkezője, előbb a másik, utána én, nyomatékosította a lelkész.

Ugyanakkor Jézusnak nincs ellenére az sem, hogy a nagyság és elsőség után áhítozunk, csakhogy a tanítvány mástól nagy, mint a többiek. Jézus számára nincs fontosabb, mint ez a világ. Minket is be akar vonni ebbe a másokat, Isten szeretetét kereső egyházba. Tanuljátok meg tőlem, hogy én alázatos és szelídlelkű vagyok, tanuljátok meg tőlem, ahogy én szolgálok, mondja.

Naggyá lenni és elsőnek lenni, ez állt a lelkész következő gondolatának középpontjában.  Nem az én él bennünk, parancsol minket, hanem Krisztus él bennünk, hívta fel rá a figyelmet a főjegyző, majd hangsúlyozta, hogy Jézus szerinti nagyság úton van, az ő szerint lévő nagyság azonosítója az odaadás, az ő szerinte való elsőség parancsa a vinni szó, sorolta Jézus szerint való szolgálat legfontosabb kulcsszavait.

Továbblépés

Mozgásban kell lenni, emelte ki beszédében a lelkész.  Krisztus szolgáiként tudunk csak egymás szolgái lenni. Látnunk, kell, Ő hogyan csinálja, tapasztalatot kell szereznünk belőle. Először oda kell találni hozzá, hogy utána egymáshoz odafordulókká legyünk. Itt a Zsinaton valamennyien az ő szolgálatában állunk, tehát megvan az a helyzeti előnyünk, hogy tanítványai lehetünk. Ennek kell mozgósítania bennünket a másokért való szolgálatra, és az Ő további szolgálatára.

Végül arra tért ki Szűcs Endre, hogy a Zsinat jelenlegi ciklusa a félidejéhez ért, három év van a háta mögött. Van mire visszanézni, van mit megköszönni, de tovább kell lépni a következő mérföldkőre. Kérjük az egymásért való szolgálat feltételét, a Krisztusi lelkület szolgálatát. A már-már elporladó, megroggyanó gyülekezetei felé odaforduló, felkaroló egyház az egyház, zárta gondolatait.

Kováts Anna

Istent keresem

1Thessz 2,1–12

„...a mi Istenünktől bátorságot kaptunk arra, hogy nyíltan hirdessük nektek Isten evangéliumát...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →