Át tudjuk-e lépni a templom küszöbét kifelé?

2013. március 14., csütörtök

A Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében került sor a KÜSZÖB - Gyülekezetek akadálymentesítése című konferenciára március 11-12-én. Az alkalom jó lehetőség volt arra, hogy a téma iránt érdeklődők, szakértők és érintettek találkozhassanak és megoszthassák tapasztalataikat, véleményüket.

„Ha valaki azt gondolja, hogy ismer valamit, az még semmit sem ismert meg úgy, ahogyan ismerni kell. De ha valaki szereti az Istent, azt már ismeri az Isten." (I.Kor.8.) – idézte Pál apostol gondolatait Bölcskei Gusztáv püspök a hét elején megrendezett KÜSZÖB Konferencián. Isten adta szabadságunkkal tudnunk kell példát mutatni, szeretetben cselekedni, megismerni a másikat és nyitni egymás és ez által az Úr felé.

A konferenciát megnyitó áhítaton Bölcskei Gusztáv gondolatai között szerepelt, hogy akadálymentesítésre szorulunk mindannyian; fel kell ismernünk, hogy az evangélium terjedésének mennyire vagyunk mi eszközei vagy épp ellenkezőleg, akadályai. A reggeli áhítat után Czibere Károly, a Szeretetszolgálati Iroda vezetője köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjét egy személyes élmény megosztásával kezdte, melynek tanulsága, hogy fel kell ismernünk a körülöttünk élők erőforrásait, és azt, hogy ezekre az erőforrásokra mind szüksége van gyülekezeteinknek. Kérdés az, hogy át tudjuk-e mi lépni a templom küszöbét kifelé, tudjuk-e megszólítani a fogyatékossággal élőket is; illetve hogy ők át tudják-e lépni a küszöböt befelé, le tudjuk-e rombolni a fizikai és a bennünk rejlő akadályokat, és megfelelő körülményeket biztosítani a fogyatékkal élőknek, hogy részei legyenek közösségünknek.

A konferencia első napján három nézőpontból lettek bemutatva az akadálymentesítés kihívásai; Németh Áron, a DRHE tanársegédje a fogyatékkal élők Bibliában alkotott képéről beszélt; Márkus Eszter, főiskolai docens, gyógypedagógus arra hívta fel a figyelmet, hogy rendkívül fontos az akadályozottak beilleszkedésének segítése; hogy koruknak megfelelő tevékenységet, munkát végezhessenek, illetve, hogy minél önállóbbá válhassanak. Hazánk sok éves lemaradásban van a nyugati példákhoz képest. Dolgoznunk kell azon, hogy a fogyatékkal élőket ne tartsuk szociális függőségben. A harmadik nézőpontot Váradi Péter református lelkész képviselete. Érintettként arra hívta fel a figyelmet, gondolkodjunk el, vajon az ember van a templomért vagy a templom az emberért; fontos, hogy Isten igéje mindenkihez eljusson.

Az előadást követően kerekasztal beszélgetést hallgathattak meg a résztvevők, majd műhely-beszélgetéseken nyílt lehetőség együtt gondolkodni a gyülekezetek akadálymentesítésének megoldásain. A napot Győri Juhász Zsófia és Kulcsár Tamás kontakttánca, érzékenyítő programok, Szabó Szilveszter siket kultúráról tartott előadása, valamint fakultatív programok színesítették.

A konferencia célja volt, hogy platformot biztosítson a tapasztalatok, információk, szakértők, érintettek és érdeklődők találkozására, hogy a meglévő tudást egy újabb szintre emeljük, s hogy hirdessük az igét – mondta el Czibere Károly. A rendezvény keretein belül a „Jól működő gyakorlatok, megvalósult projektek gyülekezetek akadálymentesítésében" című pályázati kiírás legjobb munkái is bemutatására kerültek, bemutatkozott az újonnan alakult Gyülekezeti Akadálymentesítés Munkacsoport, az alkalmat pedig Durgonics Tamás vallástanár által tartott áhítat zárta.

Az eseményen átadták az Akadálymentes gyülekezetek - jól működő gyakorlatok pályázat díjait.
1. helyezés: Kapernaum csoport, Budapest – Pasaréti Református Egyházközség
2. helyezés: Szeged-Újszegedi Református Egyházközség
3. helyezés (megosztott): Balatonkiliti Református Egyházközség és Budapest – Pestújhelyi Református Egyházközség
Különdíj: Marcelháza, Felvidék

A munkacsoport továbbra is várja azok bekapcsolódását, akik számára fontos fogyatékos embertársaink integrációja gyülekezeteink életébe. Ezen az email-címen lehet jelentkezni: vad.lilla@jobbadni.hu.

Forró Krisztina
Fotó: Amy Lester

Istent keresem

1Thessz 2,1–12

„...a mi Istenünktől bátorságot kaptunk arra, hogy nyíltan hirdessük nektek Isten evangéliumát...” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink

Ez történik továbbiak →