Díjátadás, törvényalkotás, Reformáció 500 - pénteki összefoglaló

2011. november 18., címkék: reformáció 500, gazdálkodási törvény, missziói központ (rmk), XIII. Zsinat kilencedik ülés

A XIII. Zsinati ciklus kilencedik ülésének pénteki napján a Zsinat kezdeményezte, hogy 2017-ben a két nagy protestáns felekezet együtt ünnepelje meg az évfordulót. A testület döntött a Református Missziói Központ igazgatójának személyéről, valamint átadták a zsinati alapítású díjakat. A Zsinat határozatot hozott a parókiális jogok alkalmazása tárgyában. Összefoglaló a pénteki ülésről.

Zsinati tervek, intézményi valóság

2011. november 18., címkék: balla péter, czibere károly, galsi árpád, XIII. Zsinat kilencedik ülés

Az egység munkálása, az egyház közösségeinek erősítése és a zsinat-presbiteri elv erősítése – ezek a 2009-2014-es zsinati ciklusterv fő hangsúlyai. Hogyan illeszkedik ehhez a közegyházi intézmények munkája? Erről kérdeztük a Károli-egyetem rektorát, a Szeretetszolgálati Iroda vezetőjét, valamint a Kálvin Kiadó igazgatóját.

Ez történt a Zsinat pénteki ülésén

2011. november 18., címkék: reformáció 500, gazdálkodási törvény, XIII. Zsinat kilencedik ülés, kitüntetés

Az élőképes közvetítés mellett szövegben is folyamatosan beszámoltunk a Zsinat pénteki üléséről, amelyen átadták a zsinati alapítású díjakat és megválasztották a Református Missziói Központ igazgatóját. A napirendi pontok között volt többek között a Magyarországi Református Egyház gazdálkodásáról szóló új törvény VI. fejezetének megtárgyalása, a jövő évi munka irányainak kijelölése és a Reformáció 500 éves évfordulója ünneplésének előkészületei is.

A megújulás keresése - csütörtöki összefoglaló

2011. november 17., címkék: dél-afrikai holland egyház, XIII. Zsinat kilencedik ülés, sdg konferenciatelep

Az MRE megkötötte a Dél-Afrikai Holland Református Egyházzal megállapodását, döntött arról, hogy nem veszi vissza egyházi kezelésbe a balatonszárszói  SDG Konferencia központot, Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke a szeptemberi tematikus zsinati ülésről éles hangú értékelést adott. Mindezek voltak a XIII. Zsinat kilencedik,a majd' 10 órásra nyúlt,november 17-i ülésének legfontosabb mozzanatai. Összefoglaló. 

A sematikus válaszok rendre csődöt mondanak

2011. november 17., címkék: bölcskei gusztáv, XIII. Zsinat kilencedik ülés, zsinat

A józan döntések meghozatala érdekében a mítoszok, bálványok ledöntését sürgette megnyitó beszédében Bölcskei Gusztáv püspök, a XIII. Zsinat kilencedik ülésének kezdetén. A Zsinat lelkészi elnöke felidézte Pál apostol római levelének legfőbb gondolatait is: ő a vajúdó világot leginkább egy elvadult kertnek látta, ahol még nem vesztek el, még láthatók a rend kontúrjai. A püspök a helyzetértékelés mellett visszatekintett az egyház életét érintő legfontosabb történésekre is.

Nagyság és elsőség Krisztusban

2011. november 17., címkék: szűcs endre, áhítat, XIII. Zsinat kilencedik ülés

„Krisztus szolgáiként tudunk csak egymás szolgái lenni” – mondta a Zsinat csütörtöki ülését megnyitó áhítatában Szűcs Endre tiszáninneni lelkészi főjegyző. A lendületvétel feltételének nevezte az önvizsgálatot, amely során azt is fel kell tárni, miért lett a református egyház zsugorodó, lemaradó közösség az elmúlt évtizedekben.

Ez történt a Zsinat csütörtöki ülésén

2011. november 17., címkék: dél-afrikai holland egyház, XIII. Zsinat kilencedik ülés

Az élőképes közvetítés mellett szövegben is folyamatosan beszámoltunk a Zsinat üléséről, amelyen Bölcskei Gusztáv, elemezve a szeptemberi tematikus zsinati ülés eredményeit, éles hangú értékelést adott. A testület döntött arról, hogy nem veszi vissza egyházi kezelésbe a balatonszárszói SDG Konferenciatelepet. Az ülés legünnepibb pillanata a Dél-afrikai Holland Református Egyházzal kötött együttműködési megállapodás aláírása volt. A törvényhozási munka során a Zsinat első olvasatban tárgyalta a lelkészek jogállásáról szóló törvény három fejezetét.

Ismét napirenden Szárszó

2011. november 15., címkék: balatonszárszó, XIII. Zsinat kilencedik ülés, sdg konferenciatelep

Ismét a Zsinati Tanács és a Zsinat napirendjére kerül a balatonszárszói SDG Konferenciaközpont üzemeltetésének jövője. A két testület lapzártánk után, november 16-án és 17-én tanácskozik a kérdésről, és várhatóan döntést is hoz az ügyben. Ha a képviselők elé kerülő koncepció elnyeri a tanácskozás résztvevőinek tetszését, a telep működése január 1-jével az elmúlt évekéhez képest merőben új alapra kerül, így pont kerülhet a sok éve húzódó, az egyházunk egészét érzékenyen érintő ügy végére.

Értékelés és előretekintés a Zsinat munkájának középpontjában

2011. november 14., címkék: sdg konferenciatelep, XIII. Zsinat kilencedik ülés, dél-afrikai holland egyház

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa és Zsinata soron következő ülését november 16-án, illetve november 17-18-án tartja, Budapesten, a zsinati székházban. Az ülés kiemelt témái között helyet kapnak a legfontosabb gazdásági, teológiai, valamint a jövő évet meghatározó kérdések. Visszatérő napirendi pontként szó lesz többek között az SDG Konferenciaközpont jövőbeni üzemeltetéséről, valamint a XIII. Zsinat kilencedik ülésén kerül sor a Dél-Afrikai Holland Református Egyházzal történő megállapodás aláírására. A Zsinat üléséről ezúttal is beszámolunk folyamatosan frissített szöveges online közvetítéssel, és élőképes közvetítés is lesz, amelynek szüneteiben beszélgetéseket láthatnak a legérdekesebb témákról.

Istent keresem

1Krón 28

„...ismerd meg atyád Istenét, és szolgálj neki teljes szívvel és készséges lélekkel, mert megvizsgál az Úr minden szívet, és megismer minden szándékot és indulatot.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink