A megfigyelt egyház

2016. december 18., címkék: évforduló, gulág-emlékév

A Károli Gáspár Református Egyetemen az egyházak kádárkori szorongatóiról rendezett kerekasztal-beszélgetésen a kutatók nem mindenben értettek egyet, de abban egészen biztosan, hogy az adatok nem mindig mondanak el mindent. Egy személy megítélésekor mindig egy teljes életutat kell vizsgálni, motivációkat kell tisztázni, de ha van felelősség, akkor azt ki kell mondani.

Gulag-vándorkiállítás indul útra a református iskolákba

2016. november 24., címkék: gulág-emlékév, földváryné kiss réka, kiállítás

Az informatív tablókon képekkel, design-tipográfiával, valamint interaktív információs képernyőn ismerhetjük meg elhurcolások magyar református vonatkozásait.

Szovjet fogságba hurcolt reformátusok a Kárpát-medencében

2016. november 24., címkék: gulág-emlékév

Egésznapos konferenciát tartottak a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán a gulág református áldozataira emlékezve november 22-én. A történelmi és teológiai perspektívákat is felmutató tanácskozáson egy vándorkiállítás is megnyílt, valamint egy forráskiadványt is bemutattak.

Az elhurcoltak emlékezete

2016. november 24., címkék: gulág-emlékév, reformátusok lapja, évforduló

Százezrekre, köztük megannyi református testvérünkre és lelkipásztorunkra emlékezünk a szovjet lágerrendszer áldozatainak tavaly januártól jövő februárig tartó emlékévében, a szomorú események hetvenedik évfordulóján. A német megszállás alóli felemás szovjet felszabadítás hazánkban százezreknek a szovjet munkatáborokba való deportálást, az ország egészének pedig néhány éven belül a kommunista diktatúra kiépítését hozta. A korszakban Bognár Zalán történész, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója kalauzolt minket.

Megpróbáltatások az egyházellenes diktatúrákban

2016. november 24., címkék: gulág-emlékév, évforduló

„Az igazság szabadokká tesz titeket" – ezzel a címmel rendeztek gulág emlékkonferenciát Sárospatakon, a Református Teológiai Akadémia imatermében, november 18-án. A rendezvény előadói elsősorban a volt pataki diákok, lelkészek megpróbáltatásait idézték fel az egyházellenes kommunista diktatúrákban, amely kárpát-medencei kitekintéssel egészült ki.

Történelmünk kibeszéletlen része

2016. június 25., címkék: évforduló, gulág-emlékév

A holokauszthoz hasonlóan a Gulágot sem szabad relativizálni vagy elhallgatni – hangsúlyozta Kun Miklós történész június 24-én Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem tartott rendezvényen.

Borzalom és elhallgatás

2015. november 27., címkék: gulág-emlékév, évforduló

Politikai és etnikai tisztogatások, az értelmiség hallgatása és Európa közös felelőssége. Többek között ezekről a kérdésekről is szó esett a tíz ország történészeinek részvételével lezajlott, Gulag-GUPVI – A szovjet fogság Európában címmel a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre által az MTA dísztermében rendezett november 25-i konferencián.

Istent keresem

Lk 20,27–40

„Isten pedig nem a holtak Istene, hanem az élőké.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink