Templomfelújításra lehet pályázni

Egyházi hitéleti célú ingatlanok védelmére, felújítására, bővítésére írt ki pályázatot a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága. Az elnyerhető támogatás összegének felső határa 15 millió forint.

„Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” (EEÖR-KP-01-2021) címmel jelent meg szeptember 29-én a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának felhívása. Ezen belül kizárólag templom, kápolna felújítása és építése támogatható. Az elbírálásnál előnyt élveznek a templomok külső felújítására és állagmegóvására vonatkozó igények, melyek a településkép változására is pozitív hatással vannak.

A támogatás vissza nem térítendő pénzbeli támogatás, amelynek folyósítása egy összegben, támogatási előleg formájában történik, elnyeréséhez saját forrás biztosítása nem szükséges. A támogatás igénybevételére jogosultak köre: a 2011. évi CCVI. törvény 10. – 11. §-a szerinti egyházi jogi személyek (GFO kódok szerint: 551, 552, 555, 556, 557, 558, 559) és határon túli magyar ajkú egyházi jogi személyek.

A támogatási igények beadásának végső határideje: 2020. november 2., 23 óra 59 perc.

Fontos változás idén, hogy – az eddig megszokottaktól eltérően – egy új informatikai rendszerben, a NIR-ben (Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer) lehet az igényeket benyújtani. A NIR használatához előzetes regisztráció szükséges. A Felhívással kapcsolatos információk és dokumentumok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldalán érhetőek el: https://bgazrt.hu/2021-evi-egyhazi-tamogatasi-felhivasok/, valamint a +36 1 795 5300-ás telefonszámon és az egyhaz@bgazrt.hu e-mail címen kérhetők. Kérdéseikkel a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Pályázati Iroda munkatársaihoz is fordulhatnak: racz.andras@reformatus.hu.