Több mint százötven éve gyógyítunk betegeket budapesti kórházunkban. Bár ennek formája időről időre változott, motivációnk állandó: Krisztus szeretetének megjelenítése a betegek és hozzátartozóik felé, valamint a gyógyító közösségen belül.

„Jutalmam, hogy tehetem”

Az 1866-ban alapított Bethesda közel egy évszázadig volt a református szeretetszolgálat zászlóshajója, a kórház 1951-es államosításáig diakonisszák ápolták a betegeket. „Jutalmam, hogy tehetem” volt a testvérközösségben élő, a szeretetszolgálatot hivatásszerűen végző református nők jelmondata. Az időközben gyermekkórházzá alakított intézményt 1992-ben kapta vissza egyházunk, a gyógyítás magas szakmai színvonalával és családbarát légkörével igyekszünk folytatni elődeink munkáját.

Profilunk

Részt veszünk a főváros gyermekügyeleti rendszerében, de fogadunk betegeket Pest megyéből és az ország más területeiről is. Országos hatáskörű, kiemelt profilunk az égéssérült gyermekek ellátása, ugyancsak országosan fogadunk epilepsziás gyerekeket műtét előtti kivizsgálásra.

Hírek a Bethesdából

Bethesda kedves történetek borítókép jó.jpg

A segítés és hála ezernyi formája

Szinte naponta oszt meg a nyilvánossággal történetet a Bethesda Gyermekkórház összefogásról a kis betegek gyógyulásáért, hálás gyerekekről és szüleikről, adományokról és jótevőkről. Limonádékészítés, sporteredmény, macik, vagy éppen speciális robot készítése – mind-mind olyan felajánlások, amelyek az intézményben gyógyulókért születtek. Az elmúlt pár hónap történeteiből szemezgettünk.

víz, segítség, segélykérés, pixabay fotó

A vízbefulladás veszélyére figyelmeztet a Bethesda

A vízbefulladás nem olyan, mint a filmekben! – hívta fel több fórumon is a figyelmet a református Bethesda gyermekkórház. A nyári időszakban rengeteg tragédiával találkoznak a kórház szakemberei. Cikkünkben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat megelőzésről és helyzetkezelésről, amiben dr. Bakancsos Edit, a Bethesda aneszteziológus szakorvosa, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársa volt segítségünkre.

Csohány Ágnes - Bethesda kórház 2..jpg

„Elhívást éreztem, hogy ezen a területen dolgozzak”

A szeretettel gyógyítás vezeti napjainkban is a Bethesda Gyermekkórházat. Az erős közösséget a munkatársak, az ott ápolt gyerekek és szüleik együtt alkotják. Idén 30 éve kapta vissza a Magyarországi Református Egyház az intézményt. Csohány Ágnes, a rehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa foglalta össze a három évtized főbb eredményeit és értékeit.

További tartalmak

Dizseri Tamás Szeretetszolgálati Díj

A díjat a Bethesdát a rendszerváltás után újraindító főigazgató, Dizseri Tamás (1949-2003) emlékére hozta létre egyházunk Zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület, a Hold utcai Református Egyházközség Protestáns Fóruma és a Bethesda Kórház Alapítvány. A kitüntetést 2005 óta Dizseri Tamás halálának évfordulójához kapcsolódva adják át.

Díjazottak

 • 2005: Fülöp G. Dénes marosvásárhelyi lelkipásztor,
 • 2006: Neuwirth Magdolna neurológus főorvos,
 • 2007: Győri Katalin, a debreceni Erdélyi Otthon szervezője és vezetője,
 • 2008: a diakonisszák közössége,
 • 2009: Erdős Eszter, a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió vezetője,
 • 2010: Bereczky Ildikó harkányi lelkipásztor,
 • 2011: Németh Sándor lelkigondozó, könyvtáros, történelemtanár,
 • 2012: Csuka Tamásné börtönlelkész,
 • 2013: Tahy Ádám kardiológus főorvos,
 • 2014: Katkó László, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Szeretetotthon vezetője,
 • 2015: Paróczai Zoltánné, az érdi Dizseri Tamás Habilitációs Központ vezetője,
 • 2016: Bencze János lelkész, a Bethesda Gyermekkórház diakóniai igazgatója,
 • 2017: Derencsényi Zsuzsanna, a budapesti Schweitzer Albert Református Szeretetotthon nyugalmazott igazgatója,
 • 2018: Győri Zsófia, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immanuel Otthonának vezetője,
 • 2019: Kató Ibolya pszichológus, az erdélyi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány vezetője,
 • 2020: Gécs Sándor, a Cholnoky Ferenc Kórház urológiai osztályának főorvosa