Egy évtizede a gyermekek fejlődéséért

Tíz éve indult el a Bethesda Gyermekkórházban a Kora Gyermekkori Intervenciós és Diagnosztikai Szakszolgálat (Bethesda KIDSZ). Az intézményt főleg megkésett pszichomotoros fejlődéssel, beszédfejlődési problémákkal, valamint viselkedési problémákkal küzdő gyermekek szülei keresik fel.

KIDSZ_munkatársai.jpg

A KIDSZ munkatársai

Fotó: A Bethesda KIDSZ Pedagógiai Szakszolgálat Facebook-oldala

Már a szakszolgálat indulásakor rendkívül fontos volt, hogy szoros kapcsolat alakulhasson ki a korai fejlesztés és a kórház között, mert a gyermekek, akikkel foglalkoznak, gyakorta egyéb fejlődési és egészségügyi problémával is küzdenek. Ezért volt rendkívül fontos, hogy az egészségügyi intézménnyel szoros együttműködésben működjön a diagnosztika. Ebben sokat segített az ideális helyszín kialakítása: az épület, amelyben a munka folyik, közvetlenül a kórház mellett található.

Az együttműködés hatékonyságát mutatja, hogy nemcsak a Bethesda KIDSZ munkatársai keresik fel a kórházban dolgozó kollégáikat, hanem a kórház is jelzi nekik, ha szükség van a munkájukra. A szakembereik sűrűn járnak át akár az intenzív osztályra is, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a rászoruló gyermekek fejlesztése. Emellett hangsúlyos szerepet kap a szülőkkel való együttműködés is, hiszen a kicsik számára a szülőn keresztül érkezhet a legtöbb segítség.

A Bethesda KIDSZ munkájának egyik legfontosabb részét képezik a vizsgálóhetek, amelyek keretein belül kettő-négy év közötti gyermekeket vizsgálnak meg. Itt azonban nem egy szokásos orvosi vizitről van szó, hanem a gyerekek és a családtagjaik több napon keresztül – legtöbbször délelőttönként – egy közös térben tartózkodnak és játszanak a Bethesda KIDSZ munkatársaival. Ezekre az alkalmakra kidolgoztak egy speciális programot, amely során szabad és irányított játékhelyzetek váltakoznak. Ennek következtében izgalmas pszichodinamikai helyzet jön létre, mert a különböző területeken jártas szakemberek együtt figyelhetik a programhoz kapcsolódó eseményeket, ez pedig egyedi lehetőséget biztosít a diagnózis felállításához. Eközben pedig a szülők is beszélhetnek a szakemberekkel, megérthetik a folyamatokat, tanulhatnak saját gyermekükről. A diagnózis a negyedik napon születik meg, a megfigyeléseket értékelik, megbeszélik a szülőkkel is, végül javaslatot tesznek a gyermek ellátását illetően.

Az említett vizsgálóhetek mellett működik a többnapos csecsemővizsgálat is, amelynek segítségével a szülők gyorsan választ kaphatnak a nulla és két év közötti korban lévő gyermekeikkel kapcsolatos kérdéseikre. A kicsik ily módon hamar bekerülhetnek a korai fejlesztésbe, ha a szakemberek azt indokoltnak látják.

bethesda_paci.jpg

Fotó: Getty Images

A diagnózis megszületését követően a szakemberek javaslatot tesznek a gyermek további ellátására, amelyben szintén segítséget tud nyújtani a Bethesda KIDSZ. Többek között egyéni és csoportos fejlesztő terápiás lehetőség is nyitva áll a családok előtt, ezek közül a legújabb szolgáltatás a bébikádas mozgásfejlesztés. Emellett a nagyobbacska gyermekek számára is biztosított a szociális-kommunikációs készségfejlesztés, illetve a beszéd- és mozgásfejlesztés.

A Bethesda KIDSZ alapelve a rendszerszemléletű megközelítés, így nemcsak a gyermek szorosan vett problémájával foglalkoznak, hanem a környezetével és a családjával is. Ha akadályokba ütköznek, akkor szülő-csecsemő konzultációs szakember is részt vesz a folyamatokban, de gyermekpszichológus, klinikai szakpszichológus is bekapcsolódhat. A lehetőségek tárháza azonban itt sem ér véget, családterápiás konzultációt vagy akár családterápiát/párterápiát is igénybe vehetnek a szülők. Ezenfelül az autizmussal élő gyermekek szülei számára havi rendszerességgel rendeznek pszichoedukációs szülőcsoportot, ahol a problémakörrel összefüggő legjellemzőbb nehézségek kezelési lehetőségeiről beszélgetnek a szülők szakember vezetésével.

Végül érdemes még szót ejteni Vertigóról, az amerikai minilóról, aki a Bethesda KIDSZ munkáját segíti. Az állat a vizsgálóhét utolsó napján kapcsolódik be a munkába. Ekkor a gyermekek összebarátkozhatnak vele, valamint meg is etethetik. Vertigo nemcsak a szénát, hanem a kölesgolyót és a nyalókát is szívesen fogyasztja. A programot közös piknik zárja., ahol a gyerekek együtt falatozhatnak. Ezek a programok nagy segítséget nyújtanak az evés- és etetészavarokkal küzdő gyermekek számára. Részükre egyébként a szakszolgálat külön vizsgálóhetet is kidolgozott.

A cikk a Bethesda Gyermekkórház oldalán Topolánszkyné Zsindely Katalinnal, a Bethesda KIDSZ vezetőjével készült interjú alapján készült.